Raketni napad blizu američke baze u Iraku: Poginula jedna osoba, osam ranjeno

Rakete su lansirane iz oblasti južno od Irbila blizu granice sa provincijom Kirkuk i pale su na stambene četvrti blizu aerodroma

4687 pregleda 0 komentar(a)
Irbil, Foto: Reuters
Irbil, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.02.2021. 10:17h

U raketnom napadu na zonu kod međunarodnog aerodroma u Irbilu u sjevernom Iraku gdje se nalazi američka vojna baza ubijen je jedan civil zaposlen u američkoj firmi koja radi za vojsku, a najmanje osam osoba je ranjeno uključujći jednog pripadnika američkih vojnih snaga, javili su irački i koalicioni zvaničnici.

Najmanje tri rakete pale su sinoć na oblast između civilnog aerodroma u poluautonomnoj kurdskoj oblasti u Iraku i obližnje baze gdje se nalaze američke trupe.

Niko za sada nije preuzeo odgovornost za napad.

Rakete su lansirane iz oblasti južno od Irbila blizu granice sa provincijom Kirkuk i pale su na stambene četvrti blizu aerodroma.

Jedan civilni preduzetnik koji radi za međunarodnu koaliciju predvođenu Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je ubijen a petoro ljudi je ranjeno, rekao je portparol koalicije pukovnik Vejn Maroto, u saopštenju objavljenom preko društvenih mreža.

On je dodao da je ranjen i jedan pripadnik američkih vojnih snaga.

Najmanje dva civila je ranjeno u raketnim napadima i materijalna šteta nanijeta je vozilima i drugim objektima, rekli su bezbjednosni zvaničnici.

Irački predsjednik Barham Saleh osudio je napad navodeći da se radi o ozbiljnoj eskalaciji.

Kurdske vlasti upozorile su stanovnike Irbila da se udalje od mjesta gdje su pale rakete i da ostanu u svojim kućama, prema saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova.

Rijetki su napadi čija je meta aerodrom u Irbilu, sinoćnji je prvi na tu oblast u posljednjih pet mjeseci.

Raketni napadi su često izvođeni na mjesta gdje su smješteni Amerikanci u Bagdadu uključujući na ambasadu kao i na konvoje koji nose materijal za koaliciju predvođenu SAD. Učestalost napada se smanjila krajem prošle godine uoči inauguracije američkog predsednika Džoa Bajdena. SAD pod prethodnom administracijom Donalda Trampa krivile su za napade grupe koje podržava Iran. Tenzije su porasle kada je Vašington izveo napad dronom u kome je ubijen visoki iranski general Kasim Solejmani i moćni militantni vodja Abu Mahdi Al Munandis, prošle godine. Američke snage znatno su smanjene u Iraku, sada je tu 2.500 vojnika, i oni više ne učestvuju u borbenim misijama sa iračkim snagama u operacijama protiv grupe Islamska država.

Blinken: Tražićemo da počinioci polože račune

Državni sekretar Entoni Blinken zatražio je da se sprovede istraga oko raketnog napada na američku vojnu bazu u Ibrilu, u iračkom Kurdistanu i istakao da će Vašington tražiti da počinioci "polože račune".

Blioken
Bliokenfoto: Reuters

"Ogorčeni smo zbog raketnog napada na iračku oblast Kurdistan", naveo je sinoć šef američke diplomatije.

On je, u saopštenju, naveo da je kontaktirao premijera regionalne kurdske vlade Masrura Barzanija i prenio mu da SAD pružaju svu podršku da se ispita napad, kao i da traži da odgovorni "podnesu račune".

Bonus video: