Rekordna vrijednost „digitalnog zlata”

Kriptovaluta bitkoin juče u jednom trenutku premašila vrijednost od 50 000 dolara

6248 pregleda 0 komentar(a)
Natpis „Kupujte bitkoine” na automobilu u Stokholmu, Foto: Reuters
Natpis „Kupujte bitkoine” na automobilu u Stokholmu, Foto: Reuters

Vrijednost bitkoina juče je premašila rekordnih 50 000 dolara, što je još jedna u nizu naznaka da najveću svjetska kriptovaluta prihvataju mejnstrim investitori i kompanije.

Bitkoin je juče u jednom trenutku dostigao vrijednost od 50.602 dolara što je istorijski rekord za ovu valutu čija se vrijednost od početka godine povećala za 70 odsto.

Najveći rast zabilježen je nakon što je, ranije ovog mjeseca, kompanija “Tesla” saopštila da je kupila bitkoine u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara.

Pored drastične promjene stava i prihvatanja od strane investitora, vrijednost bitkoina prema mišljenju analitičara raste i zbog tvrdnji da ove kriptovalute ima u ograničenoj količini od 21 milion.

Narativ da je bitkoin postao „digitalno zlato“ sve više je prihvaćen dok investitori predviđaju inflaciju a centralne banke i vlade odvrću slavinu kako bi izašle na kraj sa posljedicama pandemije kovida-19.

Meteroski uspon biotkoina, koji je prije samo pet godina vrijedio par stotina dolara, izazvao je zabrinutost velikih investicionih banaka koje upozoravaju na špekulativni mjehur koji će vremenom neminovno eksplodirati.

Uspon bitkoina „nadmašuje prethodne mjehure“, saopštila je prošlog mjeseca Banka Amerike.

Čak i dok bitkoin polako ulazi u mejnstrim, regulatorni nadzor ostaje izuzetno slab a većina investotori ipak oklijeva zbog nejasnih regulativa i povezanosti kriptovalute sa kriminalom.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen i predsjednica Evropske centralne banke Kristin Lagard prošlog mjeseca su pozvale na pojačani nadzor bitkoina u strahu da može biti upotrijebljen za kriminalne aktivnosti poput pranja novca.

Pojedini vjeruju i da je ekstremna nestabilnost razlog za brigu. „Smatramo da zbog nestabilnosti, bitkoin u kvalitetu zaostaje za „novcem“, kazao je Džordž Lagarias, glavni ekonomista u Mazarsu. Vrijednost bitkoina u Aziji je juče nakon rekordnog rasta tokom dana pala za pet odsto, ističe britanska agencija.

Dok su jedni oprezni po pitanju uspona ovog decentralizovanog tržišta koji ne počiva ni na kakvoj aktivi, drugi smatraju da je situacija umnogome drugačija nego 2017. godine kada je vrijednost rasla da bi onda početkom 2018. opala.

„Sve veće interesovanje poslovne zajednice za kriptovalute transformisalo je tržište u poređenju sa 2017. godinom”, kazao je analitičar Nil Vilson.

Bonus video: