Tramp tvrdi da ne razmatra otpuštanje tužioca koji vodi istragu o mogućim vezama s Rusijom

Pravni predstavnici Trampovog tranzicionog tima, uspostavljenog u periodu od njegovog izbora dok nije stupila na dužnost njegova nova administracija krajem januara, naveli su da su Milerovi istražitelji došli do hiljada imejlova zvaničnika tog tranzicionog tima na nepropisan način
1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.12.2017. 09:00h

Američki predsjednik Donald Tramp je rekao da ne razmatra otpuštanje specijalnog tužioca Roberta Milera koji vodi istragu o mogućim vezama njegovog zbornog štaba s Rusijom u vrijeme predsjedničke kampanje.

Tramp se vratio juče u Bijelu kuću iz Kemp Dejvida i kada je upitan da li razmatra otpuštanje čovjeka koji istražuje da li je njegov izborni štab bio u dosluhu s ruskim zvaničnicima tokom predsjedničke kampanje, on je odgovorio odrečno, bez dodavanja detalja.

Pravni predstavnici Trampovog tranzicionog tima, uspostavljenog u periodu od njegovog izbora dok nije stupila na dužnost njegova nova administracija krajem januara, naveli su da su Milerovi istražitelji došli do hiljada imejlova zvaničnika tog tranzicionog tima na nepropisan način.

Konzervativci kritikuju Milera smatrajući da je došao do imejlova na nelegalan način, što je podstaklo spekulacije da bi Tramp mogao da uradi nešto da prekine istragu. Milerov tim odbacio je kritike, navodeći da su potpuno legalno došli to do tih meljova.

Tramp je rekao da ne razmatra da optpusti Milera, ali je ocijenio da "ne izgleda dobro" to što se govori o nepropisnom dolaženju do dokumenata.

"Ne izgleda dobro. Baš je tužno da se to vidi. Moji ljudi su bili vrlo ljuti zbog toga. Iskreno, ne mogu da zamislim da ima bilo šta na njima (imejlovima), jer kao što smo ranije rekli nema dosluha. Nema nikakvog dosluha", rekao je Tramp na pitanje novinara.

Milerovi istražitelji nisu dobili podatke od Trampove tranzicione grupe, koja još postoji, već od odvojene savezne agencije Uprave za opšte poslove koja je skladištila materijal, naveli su advokati tranzicione grupe.

Milerov portparol rekao je da su dokumenti dobijeni na odgovarajući način.

Međutim, mnogi Trampovi saveznici iskoristili su pitanje imejlova kao još jedno sredstvo da napadnu kredibilitet istrage o mogućoj vezi s Rusijom koja zaokuplja novu administraciju od početka godine. Članovi konzervativnih medija i neki republikanci u Kongresu počeli su sistematski da se pitaju o Milerovim motivima i kredibilitetu.

Priča o mogućem otpuštanju Milera uznemirila je mnoge demokrate, koji su upozorili da bi time mogla da se pokrene ustavna kriza. Neki republikanci su takođe protiv tog poteza smatrajući da bi to bila greška.

Glasine o mogućem otpuštanju Milera potisnule su u drugi plan interesovanje za republikanski poreski plan, o kome treba da se glasa ove nedjelje.

Bonus video: