Bajden obećao četiri milijarde dolara za Kovaks

SAD će dati početni doprinos od 2 milijarde dolara globalnom savezu za vakcine Gaviju, koji koordiniše projekat Kovaks

5029 pregleda 3 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajde obećao je četiri milijarde dolara kao podršku programu Kovaks za pravednu podjelu vakcina protiv kovida-19 između bogatijih i siromašnijih zemalja.

"Predsjednik će sjutra na sastanku G7 objaviti da preduzima konkretne korake za poboljšanje zdravlja i sigurnosti Amerikanaca štiteći ranjive populacije širom svijeta", navodi se u saopštenju Bijele kuće objavljenom u četvrtak, prenosi Hina.

SAD će dati početni doprinos od 2 milijarde dolara globalnom savezu za vakcine Gaviju, koji koordiniše projekat Kovaks.

Vašington će osloboditi dodatne 2 milijarde dolara 2021. i 2022. godine, "od kojih će prvih 500 miliona dolara biti dostupno kad se ispune postojeće donatorske obveze i isporuče početne doze", dodala je Bijela kuća.

"Takođe pozivamo G7 i druge partnere da sarađuju s Gavijem, kako bi namijenili još sredstava za podršku globalnoj vakcinaciji protiv kovida-19 i usmjerili ih u hitne potrebe za proizvodnjom, snabdijevanjem i isporukom vakcina", navodi se u saopštenju.

Inicijativa pod vođstvom UN-a planira u prvoj polovini godine da isporuči više od 337 miliona doza, uglavnom zemljama u razvoju, rekle su uključene organizacije ranije ovog mjeseca.

To je dovoljno da se sa dvije doze vakciniše gotovo 169 miliona ljudi - ili oko 3 odsto stanovništva u 145 zemalja koje učestvuju u Kovaks mehanizmu.

Iako će mnoge države putem Kovaksa kupiti doze po pristupačnim cijenama, mehanizam pokriva troškove za 92 siromašnije zemlje.

Bonus video: