trudnice bi trebale da budu rano uključene u ispitivanje vakcine

Fajzer i Biontek počeli testiranje vakcina protiv kovida-19 na trudnicama

Prošle nedjelje američki Nacionalni institut za zdravlje pozvao je na veće uključivanje trudnica u istraživanje vakcine

3270 pregleda 0 komentar(a)
Fajzer vakcina, Foto: Shutterstock
Fajzer vakcina, Foto: Shutterstock

Fajzer i Biontek započeli su međunarodnu studiju sa 4000 učesnica kako bi procijenili bezbijednost i efikasnost svoje vakcine protiv kovida-19 kod zdravih trudnica.

Trudnice su pod većim rizikom od razvoja teškog oblika covida-19, a mnogi zdravstveni radnici su rekli da neke žene u visoko rizičnim profesijama uzimaju vakcine protiv koronavirusa čak i bez dokaza da je ono za njih sigurno.

Prošle nedjelje američki Nacionalni institut za zdravlje pozvao je na veće uključivanje trudnica i dojilja u istraživanje vakcine protiv kovida-19.

Bioetičari, stručnjaci za vakcine i zdravlje majki godinama su tvrdili da bi trudnice trebale biti rano uključene u ispitivanja pandemijskih vakcina, tako da ne bi trebale čekati dugo nakon što im se dokaže efikasnost za opštu populaciju.

Ipak, trudnice su isključene iz velikih američkih ispitivanja za dobijanje odobrenja za hitnu upotrebu vakcine protiv covida-19.

Proizvođači ljekova rekli su da se prvo trebaju osigurati sigurnije i učinkovitije vakcine za opštu populaciju.

U Sjedinjenim Američkim Državama regulatori zahtijevaju od proizvođača ljekova da sprovedu sigurnosne studije na trudnim životinjama prije testiranja vakcina na trudnicama kako bi bili sigurni da ne štete fetusu te da ne mogu dovesti do pobačaja. Kompanije su rekle da te studije nisu otkrile nove rizike.

Trudnice u SAD-u već su dobile prve doze vakcina, navode kompanije.

Nova studija testiraće trudnice u dobi od 18 godina i više u SAD-u, Kanadi, Argentini, Brazilu, Čileu, Mozambiku, JAR-u, Velikoj Britaniji i Španiji.

Žene će primiti vakcinu između 24 i 34 nedjelje trudnoće, a uzeće dvije doze u razmaku od 21 dan, kao što se radilo i u većem kliničkom ispitivanju.

Ubrzo nakon porođaja učesnice koje dobiju placebo u ispitivanju imaće priliku dobiti pravu vakcinu, rekle su kompanije.

Preporučujemo za Vas