SAD se i službeno vratile u Pariški sporazum o klimi

Gotovo 200 zemalja potpisalo je sporazum iz 2015. kako bi spriječili katastrofalne klimatske promjene, a Sjedinjene Države bile su jedina zemlja koja se iz njega povukla

2461 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjedinjene Države ponovo su se u danas pridružile Pariškom klimatskom sporazumu, osnaživši globalnu borbu protiv klimatskih promjena dok administracija Džoa Bajdena planira drastična smanjenja emisija gasova staklene bašte u iduće tri decenije.

Naučnici i strane diplomate pozdravili su povratak SAD-a u sporazum, koji je postao služben 30 dana nakon što je predsjednik Bajden naredio taj potez prvog dana svog mandata.

Gotovo 200 zemalja potpisalo je sporazum iz 2015. kako bi spriječili katastrofalne klimatske promjene, a Sjedinjene Države bile su jedina zemlja koja se iz njega povukla. Taj korak preduzeo je bivši predsjednik Donald Tramp, konstatujući da bi klimatska akcija bila preskupa.

Američki predstavnik za klimu je Džon Keri.

Američki zastupnik za klimu Džon Keri učestvuje na virtualnim događajima u kojima će se obilježiti povratak SAD-a u sporazum, uključujući pojavljivanje s ambasadorima u Britaniji i Italiji, glavnim sekretarom UN-a Antoniom Guteresom i posebnim izaslanikom UN-a za klimatske promjene Majklom Blumbergom.

Bajden je obećao da će zacrtati put prema neto nula američkim emisijama do 2050. Naučnici smatraju da je taj cilj u skladu s onim što je potrebno i ističu da globalne emisije moraju pasti za polovinu do 2030. kako bi se spriječili najrazorniji efekti globalnog zagrijavanja.

Keri zajedno s Bajdenovom savjetnicom za klimu Ginom Mekarti radi na novim propisima u svrhu ubrzanja primjene čiste energije i prelaza s fosilnih goriva.

Bajden je potpisao i više od deset izvršnih uredbi vezanih za klimu.

Te će mjere biti osnova za sljedeći cilj Vašingtona u smanjenju emisija, Nacionalno određeni doprinos, koji će biti objavljen prije globalnog klimatskog samita čiji će domaćin biti Bajden 22. aprila. Sljedeća UN-ova klimatska konferencija održaće se u novembru u Glasgowu.

Uprkos uzbuđenju zbog povratka SAD-a u globalne pregovore, klimatski pregovarači kažu da taj put neće biti lak.

Bajdenovi klimatski ciljevi suočeni su sa političkim izazovima u SAD-u, protivljenjem kompanija koje se bave fosilnim gorivom i određenom zabrinutošću stranih čelnika zbog iznenadnih promjena američke klimatske politike.

"Ima puno toga za nadoknaditi, ali je nada u Pariški sporazum živa i snažna", rekla je Rejčel Klitus iz Sindikata zabrinutih naučnika.

Bonus video: