PREDSJEDNIK GA UPOZORIO

Ekvador zatražio od Asanža da se ne izjašnjava o Kataloniji

Šef španske diplomatije Alfonso Dastis ocijenio je da Asanž pokušava da manipuliše političkom krizom u Kataloniji, jer je, prema nekim saznanjima, nedavno razgovarao sa političarima koji se zalažu za nezavinost te španske oblasti
1 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Beta-AP
Džulijan Asanž, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 17.12.2017. 20:14h

Predsjednik Ekvadora Lenin Moreno upozorio je danas osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža da se ne izjašnjava o situaciji u španskoj oblasti Kataloniji.

Asanž se 2012. sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu i odbija da ode u Švedsku na ispitivanje u istrazi o silovanju, jer vjeruje da bi ga Švedska izručila SAD zbog objavljivanja tajnih vojnih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu.

Osnivač Vikiliksa je u oktobru izazvao nezadovoljstvo španskih vlasti izjašnjavajući se za nezavisnosti Katalonije i optužujući centralne vlasti Madrida za represiju.

Šef španske diplomatije Alfonso Dastis ocijenio je da Asanž pokušava da manipuliše političkom krizom u Kataloniji, jer je, prema nekim saznanjima, nedavno razgovarao sa političarima koji se zalažu za nezavinost te španske oblasti. 

"Podsjećamo Asanža da nema potrebe da se miješa u politiku Ekvadora jer mu to ne dozvoljava njegov status, kao ni u politiku nama prijateljskih zemalja. On na to nema prava i obećao je to neće činiti", rekao je Moreno u izjavi španskom listu Pais, uoči posjete Madridu.

Osnivač Vikiliksa je u oktobru podržao separatističku katalonsku vladu posle referenduma u toj španskoj oblasti.

Španske vlasti su tada uputile protest Morenu koji je potom od Asaža zvanično zatražio da poštuje uslove azila i da ne ugrožava odnose Ekvadora s drugim zemljama.

U Kataloniji će 21. decembra biti održani vanredni regionalni izbori, sazvani poslije jednostranog proglašenja nezavisnosti te oblasti zbog čega je smijenjena regionalna vlada, raspušten parlament i uvedena direktna uprava na tom području.

Preporučujemo za Vas