Ekvador: Socijalista Araus i konzervativac Laso u drugom krugu predsjedničkih izbora

Drugi krug izbora biće održan 11. aprila, a pobjednik će naslijediti odlazećeg predsjednika Lenjina Morena

5234 pregleda 0 komentar(a)
Brojanje glasova na jednom glasačkom mjestu, Foto: Reuters
Brojanje glasova na jednom glasačkom mjestu, Foto: Reuters

Socijalista Andreas Araus i konzervativac Giljermo Laso suočiće se u drugom krugu predsedničkih izbora u Ekvadoru, objavila je noćas Nacionalna izborna komisija.

Izborna komisja je poslije zasijedanja koje je počelo juče ujutro i završeno kasno u noć, sa četiri od pet glasova usvojila konačne rezultate prvog kruga izbora održanog 7. februara, objavio je sekretar izborne komisije Santijago Valjeho.

Ekonomista, 36-godišnji Andres Araus vodi u prvom krugu sa 32,72 glasa, bivši bankar sa desnice Giljermo Laso (65) ima 19,74 odsto glasova dok je 51-godišnji domorodački ljevičar Jaku Perez osvojio 19,39 odsto glasova.

Poslije prvog kruga izbora jasno je po rezultatima vodio Araus mada nedovoljno da pobijedi u prvom krugu, ali su dva kandidata Laso i domorodački vođa sa ljevice advokat Jaku Perez imali skoro izjednačen rezultat, te je Perez ukazivao na pronevjeru u korist svog desničarskog suparnika.

Drugi krug izbora biće održan 11. aprila, a pobjednik će naslijediti odlazećeg predsjednika Lenjina Morena, koji nije učestvovao na izborima za drugi mandat i napušta predsjedničko mesto poslije četvorogodišnjeg mandata 24. maja.

Bonus video: