Isporuka ruskih vakcina u organizaciji Muhameda Dahlana stigla u Gazu

Dahlan ima i državljanstvo Srbije i Crne Gore

16079 pregleda 6 komentar(a)
Isporuka vakcina, Foto: AP Photo
Isporuka vakcina, Foto: AP Photo

Isporuka ruskih vakcina Sputnjik V koju je organizovao Muhamed Dahlhan, rival palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, stigla je danas u pojas Gaze.

Ukupno 20.000 doza vakcina koje je su donirali Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) dopremljeno je u palestinsku enklavu preko granice s Egiptom.

Vakcine su stigle nekoliko dana pošto je Abasova Palestinska uprava, sa sjedištem na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali, uspjela da isporuči samo 2.000 doza, takođe ruskih vakcina, preko Izraela, koji je odložio isporuku na nekoliko dana.

Čini se da potez Dahlana ima za cilj da, između ostalog, pokaže da Abasova vlada nije efikasna.

Dahlan je nekada bio visoki zvaničnik u Abasovoj partiji Fatah, a od 2011. godine živi u izgnanstvu u Abu Dabiju otkako se posvađao sa palestinskim liderom. Dahlan inače ima i državljanstvo Srbije i Crne Gore.

Pojasom Gaze od 2007. godine, kada je pobijedio snage lojalne umjerenijem Fatahu, vlada islamski ekstremistički Fatah.

Sve vakcine koje su stigle u Gazu gde živi dva miliona stanovnika dovoljne su za samo 11.000 ljudi.

Ministarstvo zdravlja u Gazi kojim rukovodi Hamas najavilo je da će vakcinacija početi sjutra i da će se najpre vakcinisati zdravstveni radnici koji su u prvoj liniji borbe protiv koronavirusa i "ugledni građani".

Procjenjuje se da je Gazi potrebno 2,6 miliona doza da imunuzije sve u dobu od 16 godina i starije.

Dahlan koji je bio šef bezbjednosti Abasovog Fataha i bio je primoran da pobjegne iz Gaze kada je Hamas preuzeo kontrolu, ali je u posljednjim godinama popravio odnose sa tom organizacijom jer im je zajednički animozitet prema Abasu.

Na palestinskim teritorijama održaće se u maju prvi parlamentarni izbori poslije 15 godina. Isporuka vakcina mogla bi da poboljša položaj Dahlana i njegove grupe zvane Blok demokratskih reformi koji se odvojio od Fataha. Abas je onemogućio Dahlanu da se kandiduje na izborima ali članovi pomenute grupe nameravaju da uđu u izbornu trku.

Vlasti u Gazi su prijavile više od 54.000 slučajeva zaraze koronavirusom, a 543 ljudi je preminulo od posljedica kovida-19.

Izrael se suočio sa međunarodnim kritikama što je isključio Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali i pojasu Gaze pod blokadom iz svoje uspješne kampanje vakcinacije.

Organizacije za ljudska prava kažu da ta zemlja kao okupaciona sila mora da dijeli vakcine sa Palestincima.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim, Zapadnu obalu i pojas Gaze u Šestodnevnom ratu 1967. godine, a to su teritorije na kojima Palestinci teže da osnuju svoju buduću državu.

Jevrejska država poriče da ima takvu obavezu i kaže da su joj prioritet sopstveni građani i Palestinci u anektiranom istočnom Jerusalimu.

Bonus video: