U palestinsku enklavu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stiglo 20 000 doza Sputnjika V

Dahlan obezbijedio vakcine za Gazu

Potez Dahlana, kojeg je Abas prije deset godina izbacio iz partije Fatah i primorao na egzil, analitičari tumače kao pokušaj da dobije poene uoči planiranih izbora u Palestini kasnije ove godine.

8631 pregleda 6 komentar(a)
Dahlan, Foto: foreignpolicy.com
Dahlan, Foto: foreignpolicy.com

U Gazu je juče stiglo 20 000 doza ruske vakcine Sputnjik V od Ujedinjenih Arapskih Emirata, za što je zaslužan rival palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, Mohamed Dahlan, koji se nalazi u toj zalivskoj zemlji.

Zdravstveni zvaničnici u Gazi su kazali da će danas početi vakcinaciju, a da će prioritet biti medicinski radnici i hronični bolesnici. Mnogi pacijenti su kontaktirani unaprijed i od njih je tražen pristanak na vakcinaciju, prenio je Rojters.

Potez Dahlana, kojeg je Abas prije deset godina izbacio iz partije Fatah i primorao na egzil, analitičari tumače kao pokušaj da dobije poene uoči planiranih izbora u Palestini kasnije ove godine.

Pošiljka je velikodušna ponuda bratskih UAE“, objavio je na Fejsbuku Dahlan, kojeg mnogi smatraju Abasovim nasljednikom. „Obećavamo našem narodu da ćemo uložitio sve napore da obezbijedimo još vakcina“, napisao je Dahlan koji je prema pisanju izraelskih medija specijalni savjetnik princa Muhameda bin Zajeda.

U Gazu je prošle srijede stigla prva pošiljka od 2 000 doza Sputnjik V vakcine, koju je poslala Abasova vlada nakon što je Izrael odobrio transfer preko granice. Gaza, siromašna enklava od dva miliona ljudi, registrovala je preko 54000 slučajeva obolijevanja od kovida-19 i 543 smrtna ishoda.

U avgustu UAE su razbijesnili Palestince kada su postigli diplomatski dogovor sa Izraelom u potezu koji je Abas opisao kao „izdaju“. Pojedini su kritikovali Dahlana jer nije osudio sporazum, dok su drugi sugerisali da je učestvovao u sklapanju dogovora.

On ništa od toga nije negirao. Međutim, njegova frakcija je kritikovala arapske države zbog uspostavljanja odnosa sa Izraelom prije rješavanja konflikta te zemlje sa Palestincima.

Dahlan tvrdi da su mu snažne veze sa UAE pomogle u prikupljanju stotina miliona dolara pomoći za Palestince. Palestinski izvori tvrde da je pošiljka vakcina u Pojas Gaze dio napora te zalivske zemlje da pojača popularnost Dahlana uoči opštih izbora u Palestini.

U Gazi i okupiranoj Zapadnoj obali, Palestinci različito reaguju na donaciju vakcina. „Kako da zahvalimo Emiratima. Oni su odustali od našeg cilja i normalizovali odnose sa Izraelom“, navodi se u jednom postu na društevnim mrežama.

Drugi glasi: „Pozdrav pravom lideru, Muhamedu Dahlanu, koji brine o svome narodu, podržava ga u svim aspektima života i stoji uz njega u svim okolnostima“.

Nekada žestoki neprijatelj Hamasa, Dahlan je proteklih godina unaprijedio odnose sa liderima te grupe koja sada dozvoljava njegovim saradnicima da slobodno djeluju na teritoriji koja je pod njihovom kontrolom.

Preporučujemo za Vas