Danas počelo zasijedanje

Gutereš: Pandemija ne treba da služi da uguši kritike

"Koristeći pandemiju kao izgovor vlasti nekih zemalja preduzele su oštre bezbjednosne mjere, usvojile hitne mjere da uguše neslagajuće glasove, ukinu najosnovnije slobode, ućutkaju nezavisne medije i blokiraju rad nevladinih organizacija" rekao je šef UN

2301 pregleda 0 komentar(a)
Gutereš, Foto: AP Photo
Gutereš, Foto: AP Photo

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je danas žaljenje što neke zemlje koriste pandemiju da uguše glasove neslaganja i ućutkaju medije.

"Koristeći pandemiju kao izgovor vlasti nekih zemalja preduzele su oštre bezbjednosne mjere, usvojile hitne mjere da uguše neslagajuće glasove, ukinu najosnovnije slobode, ućutkaju nezavisne medije i blokiraju rad nevladinih organizacija" rekao je šef UN.

Gutereš je iznio tu kritiku u snimljenom govoru na otvaranju zasijedanja Savjeta UN za ljudska prava, ali nije naveo imena zemalja.

Danas je počelo zasijedanje ovog UN tijela, na kome je predviđeno virtuelno obraćanje nekoliko predsjednika i premijera u segmentu na visokom nivou.

Savjet zasijeda u vrijeme kada raste zabrinutost po pitanjima kao što je vojni puč u Mjanmaru, hapšenje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog i situacijama za ljudska prava u zemljama kao što su Etiopija i Šri Lanka.

"Restrikcije vezane za pandemiju služe kao izgovor da podriju izborne procese, oslabe opozicione glasove i uguše kritike", rekao je Gutereš.

Gutereš je dodao da su branioci ljudskih prava, novinari, advokati, aktivisti i čak zdravstveni profesionalci bili na meti hapšenja, gonjenja ili mjera zastrašivanja ili nadzora zbog kritikovanja mjera za suzbijanje pandemije ili čak neuvođenje mjera.

Pored toga pristup vitalnim informacijama je ponekad bio blokiran dok su se dezinformacije množile, čak od strane nekih vođa, rekao je on ne navodeći imena.

Gutereš je veliki dio svog godišnjeg obraćanja pred Savjetom UN za ljudska prava posvetio pandemiji kovida-19, ističući da je ona pojačala osjetljivost i poremetila živote stotina miliona porodica koje su izgubile posao ili su im se istopili prihodi.

"Pandemija je neproporcionalno pogodila žene, manjine, starije, hendikepirane osobe, izbjeglice, migrante i autohntono stanovništvo", rekao je on i dodao da je ekstremno siromaštvo poraslo i da su godine napredovanja po pitanju jednakosti poništene.

On je takođe osudio "vakcinski nacionalizam" i rekao da "deset zemalja dijele između sebe tri četvrtine doza vakcina protiv kovida-19 datih do sada".

"Nesposobnost da se postigne ravnopravan pristup vakcinama predstavlja novi moralni propust i vraća nas unazad", rekao je on.

Gutereš je takođe osudio rasizam, diskriminaciju, ksenofobiju i transnacionalnu prijetnju "bijele supremacije" i neonacističkih pokreta i terorizma sa rasnom i etničkom motivacijom.

Pozvao je da se pojača borba protiv tih pojava i djeluje zajedno na svjetskom nivou da se prekine ta ozbiljna i rastuća prijetnja.

SAD treba da obnove učešće u Savjetu UN za ljudska prava poslije dvije i po godine odsustvovanje za vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trampa.

Savjetu će se obratiti državni sekretar SAD Entoni Blinken, a takođe se očekuju obraćanja zapadnih ministara spoljnih poslova uključujući njemačkog ministra Haika Masa i Dominika Raba iz Britanije.

Preporučujemo za Vas