predsjednik sad džozef bajden poručio

"Više Amerikanaca je umrlo u jednoj godini pandemije nego u Prvom i Drugom svjetskom ratu i Vijetnamskom ratu zajedno"

Bajden je rekao da su SAD izgubile više života od ovog virusa od bilo koje druge nacije na svijetu

5871 pregleda 13 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Minutom ćutanja, uz 500 upaljenih svijeća, na stepenicama Bijele kuće predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden i prva dama Džil Bajden, potpredsjednica Kamala Haris i njen suprug odali su sinoć poštu za 500.000 Amerikanaca umrlih od koronavirusa. Bajden se prethodno obratio naciji povodom sumornog broja žrtava pandemije, prenosi Glas Amerike.

"Danas obilježavamo sumorni, užasni trenutak - 500.071 mrtvih. Više Amerikanaca je umrlo u jednoj godini ove pandemije nego u Prvom i Drugom svjetskom ratu i Vijetnamskom ratu zajedno", izjavio je predsednik SAD.

Bajden je rekao da su SAD izgubile više života od ovog virusa od bilo koje druge nacije na svijetu.

Rekao je da kao nacija ne mogu da prihvate tako surovu sudbinu, i da ne smiju da otupe na tugu iako se već dugo bore sa pandemijom.

Bajden je takođe pozvao Amerikance da nastave da nose maske, poštuju pravila društvenog distanciranja i prime vakcine kada dođe red na njih.

"Moramo da okončamo politiku dezinformacija koja je podijelila porodice, zajednice i zemlju. To je već koštalo zemlju suviše mnogo života. Moramo da se borimo zajedno - kao jedan narod, kao Sjedinjene Američke Države," rekao je Bajden.

Američki predsjednik naredio je da zastave budu spuštene na pola koplja na javnim zgradama do sumraka, 26. februara.

Zvona na Nacionalnoj katedrali u ponedjeljak su se oglasila 500 puta, u znak žalosti za preminulima.