Prve vakcine stigle u Ukrajinu

Ukrajinske vlasti su kritikovane što nisu ranije uspjele da dobiju vakcine. Nakon kašnjenja u isporuci vakcine Fajzer/Bionteka, ministar zdravlja je na kraju morao da lično ode u Indiju kako bi nadgledao uvoz prvog kontingenta

1522 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ukrajina je nakon više odlaganja danas dobila prve doze vakcina protiv koronavirusa i uskoro će početi vakcinacija prioritetnih grupa stanovništva.

Prvi kontingent od 500.000 doza vakcina AstraZeneke, proizvedenih u Indiji, stigao je jutros na aerodrom u Kijevu, saopštilo je agenciji Frans pres ukrajinsko ministarstvo zdravlja.

Ministar zdravlja Maksim Stepanov treba da na popodnevnoj konferenciji za novinare predstavi strategiju vakcinacije.

Ukrajinske vlasti su kritikovane što nisu ranije uspjele da dobiju vakcine. Nakon kašnjenja u isporuci vakcine Fajzer/Bionteka, ministar zdravlja je na kraju morao da lično ode u Indiju kako bi nadgledao uvoz prvog kontingenta.

Proruski pobunjenici, koji kontrolišu istočni dio zemlje, najavili su 1. februara početak kampanje vakcinacije ruskom vakcinom Sputnjik V.

Kijev je zabranio upotrebu ruskih vakcina i smatra ih geopolitičkim oružjem Kremlja.

U Ukrajini, koja ima 40 miliona stanovnika, do sada je registrovano 1,3 miliona zaraženih koronavirusom, a više od 25.000 ih je umrlo od posljedica zaraze.

Bonus video: