U zabačenim selima u Zimbabveu ne znaju da je Mugabe zbačen: "Taj će umrijeti u fotelji"

Mještani sumnjaju da nje "špijun" novinar Asošiejted presa koji im je rekao da Mugabe više nije na vlasti, ali mnogi toj činjenici i ne pridaju naročit značaj
1 komentar(a)
Gomoza, Zimbabve, Foto: Beta-AP
Gomoza, Zimbabve, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 16.12.2017. 16:32h

Do zabačenih sela Zimbabvea, bez telefonske linije, radija i televizije, još nije stigla informacija o zbacivanju doskorašnjeg predsjednika zemlje Roberta Mugabea koji je vladao 37 godina, a mještanima taj podatak i ne znači mnogo.

"Ne budite smiješni, niko nema takvu moć da ukloni Mugabea. Taj će umrijeti u fotelji!", rekla je Asošiejted presu jedna prodavačica kuvanog kozjeg mesa na stočnoj pijaci u selu Gomoza, daleko od glavnog grada Hararea.

Dok novi lider Zimbabvea Emerson Mnangagva pokušava da pokrene uništenu ekonomiju, promjene koje njegova vlada želi da sprovede odudaraju od života u selima gdje se vijesti prenose od usta do usta, a očigledno nisu sve ni stigle.

Odsječeni od svijeta, stanovnici oblasti Lupane gotovo da i ne znaju za burne događaje u glavnom gradu koji su doveli do vojnog udara i zbacivanja višedecenijskog lidera Mugabea, smještenog u kućni pritvor, do demonstracija stotina hiljada građana u Harareu i opoziva bivšeg predsjednika tokom kojeg je on podnio ostavku.

Umjesto toga, glavni događaj u selu Gomoza u toj oblasti je stočna pijaca, gdje su se stotine okupile da u vašarskoj atmosferi kupuju i prodaju stoku, bicikle i pivo, dok muzika svira iz zvučnika na akumulator.

Jedan bik je prodat za 610 dolara, u gotovini, a druge mogućnosti plaćanja i nema, rekla je Lusia Mvanjisa, šefica opštinske službe za prodaju stoke.

Mještani sumnjaju da nje "špijun" novinar Asošiejted presa koji im je rekao da Mugabe više nije na vlasti, ali mnogi toj činjenici i ne pridaju naročit značaj.

"Kako to nama pomaže? Oni se bave svojim stvarima u Harareu. Pogledajte oko nas, da li vam djeluje da su se oni ikad brinuli za nas", naveo je jedan mladić.

Oporavak od godina lošeg upravljanja, veliki nedostatak novca i masovna nezaposlenost zbog koje su milioni Zimbabveanaca napustili zemlju predstavljaju ogroman izazov za poljoprivredne oblasti u kojima gotovo da nema infrastrukture.

U Gomozi su u prekidu telefonske linije, radio i televizijski signali ne postoje, a glavno prevozno sredstvo na prašnjavim putevima su magarci koji vuku mala kola.

To selo je nalik mnogim djelovima Zimbabvea, zanemarenim dugi niz godina, koji se često oslanjaju na pomoć međunarodnih organizacija.

Ljudi žive od prodaje stoke, koza i pilića, a posao im napreduje zahvaljujući podršci Organizacije za hranu i poljoprivredu, koja je pokrenula program obuke mještana.

Bonus video: