Oteto više od 300 djevojčica iz internata na sjeveru Nigerije

Učitelj iz te škole internatskog tipa ranije je lokalnim medijima rekao da je naoružana grupa automobilima i motociklima došla do škole, a neki od napadača bili su obučeni u uniforme snaga bezbjednosti, prenio je BBC

4289 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Naoružana grupa otjela je danas 317 učenica jedne škole na sjeveru Nigerije, saopštila je tamošnja policija.

Policija i vojska započele su zajedničke operacije spasavanja djevojčica nakon napada na Naučnu srednju školu za djevojčice u gradu Jangebe, izjavio je portparol nigerijske policije.

Učitelj iz te škole internatskog tipa ranije je lokalnim medijima rekao da je naoružana grupa automobilima i motociklima došla do škole, a neki od napadača bili su obučeni u uniforme snaga bezbjednosti, prenio je BBC.

Nasiru Abdulahi, čije su dvije ćerke otete, rekao je za AP da je "razočaravajuće što, iako je vojska prisutna u blizini škole, nisu uspjeli da zaštite devojčice".

Svjedoci tvrde da je istovremeno napadnut kontrolni punkt koji kontroliše vojska, kako bi se spriječilo da vojnici odgovore napad na školu.

Zabrinuti roditelji okupili su se ispred škole, a pojedini su samoinicijativno krenuli da traže svoju decu.

Posljednjih godina u toj zemlji dogodilo se više masovnih kidnapovanja djece iz škola, a više stotina njih se i dalje vodi kao nestalo. Naoružane bande kidnapuju ih najčešće zbog otkupa ili razmjene za njihove pripadnike koji su u zatvorima.

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel (Amnesti International-AI) je takođe osudila napad.

Bonus video: