Saudijski princ naredio da se Kašogi uhvati ili ubije

Američki obavještajni izvještaj je objavljen tako da se ograniči šteta po odnose sa Saudijskom Arabijom

21207 pregleda 2 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Saudijski princ prestolonasljednik Muhamed bin Salman odobrio je operaciju hvatanja ili likvidacije novinara Džamala Kašogija koji je ubijen 2018. godine, prema američkoj obavještajnoj procjeni sa koje je skinuta oznaka tajnosti. Taj izvještaj je juče objavljen na način da ograniči štetu po američko-saudijske odnose, ocjenjuje Rojters.

Kašogija, koji je živio u SAD i za "Vašington post" pisao kolumne u kojima je kritikovao politiku princa prestolonasljednika, ubio je i raskomadao tim operativaca povezanih sa princom, u konzulatu kraljevine u Istanbulu. Rijad je odbacio bilo kakvu umiješanost Bin Salmana, de fakto vladara Saudijske Arabije.

"Procjenjujemo da je saudijski princ prestolonasljednik Muhamed bin Salman odobrio operaciju u Istanbulu, u Turskoj, da se uhvati ili ubije saudijski novinar Džamal Kašogi," navodi se u izvještaju američke Kancelarije direktora nacionalnih obavještajnih službi postavljenom na njen sajt.

"Procjenu zasnivamo na tome što princ prestolonasljednik kontroliše donošenje odluka u kraljevini, direktnom učešću ključnog savjetnika i članova obezbjeđenja Muhameda bin Salmana u operaciji, te podršci princa prestolonasljednika upotrebi nasilnih mjera za ućutkivanje disideneta u inostranstvu, uključujući Kašogija" dodaje se u saopštenju.

Skidanjem oznake tajnosti, američki predsjednik Džo Bajden je preinačio politiku svog prethodnika Donalda Trampa, koji je to odbijao prkoseći zakonu iz 2019. To se tumači kao odraz volje SAD da se suprostavu Saudijskoj Arabiji povodom niza pitanja, od ljudskih prava do rata u Jemenu.

Međutim, kako ocjenjuje Rojters, Bajden postupa oprezno kako bi sačuvao veze sa kraljevinom dok pokušava da oživi nuklearni sporazum iz 2015. sa njenim regionalnim rivalom Iranom i da riješi ostale izazove, uključujući borbu protiv islamističkog ekstremizma i unapređenje arapsko-izraelskih odnosa.

Rojters navodi da je Vašington isplanirao događaje tako da ublaži udarac pa je Bajden u četvrtak razgovarao sa prinčevim 85-godišnjim ocem, kraljem Salmanom. Oni su u telefonskom razgovoru potvrdili višedecenijski savez i obećali saradnju.

Bonus video: