U masovnom bjekstvu iz zatvora u Haitiju stradalo 25 ljudi

Među ubijenima je šest zatvorenika i direktor zatvora, među mrtvima i građani koje su zatvorenici ubili prilikom bjekstva

3027 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Policija Haitija aktivno traga za još 200 zatvorenika koji su pobjegli iz zatvora u predgrađu glavnog grada Haitija Porto-o-Prensa u akciji u kojoj je ubijeno 25 ljudi, među kojima i direktor zatvora, saopštile su vlasti.

Policija radi na tome da ih vrati, neki od njih još imaju lisice i neće moći daleko da odu, rekao je sinoć novinarima državni sekretar za komunikacije Franc Eksantus.

On je rekao da je u masovnom bjekstvu u četvrtak iz zatvora pobjeglo 400 zatvorenika od 1.542 koliko ih je držano u tom objektu. Gotovo dvostruko više nego što je njegov nominalni maksimalni kapacitet.

U bjekstvu je ubijeno 25 ljudi, medju kojima šest zatvorenika i direktor zatvora, rekao je Eksantus medijima. On je kazao da su među mrtvima i građani koje su zatvorenici ubili prilikom bjekstva.

Među stradalim zatvorenicima poslije bjekstva je i vođa glavnih kriminalnih mreža na Haitiju Arnel Žozef. Njega je policija juče ubila prilikom kontrole, oko 120 kilometara od zatvora is koga je pobjegao. On je uhapšen u julu 2019.

Zatvor visoke bezbjednosti Krua-de-Buke otvoren je 2012, pomoću finansijskih sredstava iz Kanade. Maksimalni kapacitet zatvora je 872 zatvorenika, a gotovo dvostruko toliko bilo je u njemu u četvrtak kada je organizovano masovno bjekstvo.

Bonus video: