Sjeverna Koreja: Očajnički pokušaj SAD, prestravljeni su našim nuklearnim kapacitetima

Dža Song Nam je u rijetkom pojavljivanju pred SB rekao da je za njegovu zemlju posjedovanje nuklearnog oružja "neizbježna mjera samoodbrane da bi se suverenitet i pravo na postojanje i razvoj odbranili od američkih prijetnji i ucjena"
1 komentar(a)
Dža Song Nam, Foto: Reuters
Dža Song Nam, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.12.2017. 21:31h

Sjevernokorejski ambasador u UN Dža Song Nam ocijenio je danas sjednicu Savjeta bezbjednosti o nuklearnom i raketnom programu njegove zemlje kao "očajnički korak SAD, prestravljenih" nuklearnim kapacitetima Pjongjanga.

Dža je u rijetkom pojavljivanju pred SB rekao da je za njegovu zemlju posjedovanje nuklearnog oružja "neizbježna mjera samoodbrane da bi se suverenitet i pravo na postojanje i razvoj odbranili od američkih prijetnji i ucjena".

"Ako ikoga treba kriviti za to, SAD moraju biti pozvane na odgovornost", rekao je on.

Sjevernokorejski ambasador je kritikovao i Japan, predsjedavajućeg SB ovog mjeseca, jer mogućnost sazivanja ministarskih sastanaka koristi "za zlo".

SB je optužio da djeluje kao oruđe SAD umjesto da bude nepristrasan.

Prema Džau, Pjongjang je Savjetu bezbjednosti od 2014. poslao 11 pisama tražeći hitan sastanak zbog zajedničkih vojnih vježbi SAD i Južne Koreje, koje je nazvao ozbiljnom prijetnjom miru i bezbjednosti na Korejskom poluostrvu.

Umjesto da odgovori, rekao je Dža, SB je usvojio 11 rezolucija o sankcijama Sjevernoj Koreji.

Bonus video: