Haos na Zapadnoj obali: Četiri Palestinca poginula, kamenice, suzavac, bojeva municija

Ranjen je i jedan izraelski granični policajac koga je nožem napao Palestinac kraj Ramale na okupiranoj Zapadnoj obali
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2017. 18:40h

Četiri Palestica su poginula, a desetine su ranjene tokom nasilnih demonstracija širom Zapadne obale i duž granice s pojasom Gaze protiv odluke predsjednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Ranjen je i jedan izraelski granični policajac koga je nožem napao Palestinac kraj Ramale na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinci na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze su danas kraj granične ograde palili automobilske gume i bacali kamenice na izraelske vojnike koji su ih rastjerivali suzavcem i bojevom municijom.

Portparol palestinskog Ministarstva zdravlja u Gazi Ašraf al - Kidra potvrdio je pogibiju dva Palestinca od pogodaka mecima u glavu. Jedan je bio invalid, bez obje noge. On je nekoliko puta učestvovao u neredima duž granice i njegove fotografije s palestinskom zastavom su objavljene na društenim mrežama.

Više od 80 Palestinaca je ranjeno duž granice Gaze s Izraelom od kojih pet teško, rekao je portparol.

Od početka demonstracija protiv Trampove odluke objavljene u srijedu uveče poginulo je ukupno šest Palestinaca u Gazi.

Izraelska vojska je saopštila da je danas na hiljade "palestinskih izgrednika palilo automobilske gume, bacalo kamenice i zapaljive bombe na Zapadnoj obali" i da je jedan ubijen.

U istočnom Jerusalimu Palestinci su mahali zastavama uzvikivali "Jerusalim je arapski!", a neki bacali boce na policiju.

Sukobi su bili žešći na Zapadnoj obali gdje je 13 demonstranata ranjeno bojevom municijom, a 61 gumenim mecima, dok su desetine zatražile ljekarsku pomoć zbog udisanja suzavca.

Palestinci se sukobljavaju s izraelskim snagama bezbjednosti od 6. decembra, kada je Tramp priznao Jerusalim kao samo izraelski.

Palestinski lider Mahmud Abas smatra da SAD zbog te odluke više ne mogu posredovati u bliskoistočnom mirovnom procesu koji je u zastoju još od 2014. godine

Islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze pozvao je na novi oružani ustanak, intifadu protiv Izraela zbog takve odluke.

Palestinci namjeravaju da za glavni grad svoje buduće nezavisne države proglase istočni dio Jerusalima koji Izrael drži pod okupacijom još od Šestodnevnog rata 1967. godine. Tamo su sveta mjesta tri velike monoteističke religije, a status Jerusalima je jedno od najspornijih pitanja koja dijele Palestince i Izrael.

Galerija