sad uvode sankcije rusiji

Uvod u okršaj Bajdena i Putina

Sankcije protiv sedmorice visokih ruskih zvaničnika, među kojima je i šef Federalne bezbjednosne službe (FSB), i 14 entiteta predstavljaju žestoku promjenu u odnosu na otpor bivšeg predsjednika Donalda Trampa da se usprotivi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu

10944 pregleda 10 komentar(a)
Putin sa direktorom Savezne zatvorske službe Dmitrijem Kočnevim, direktorom FSB Aleksandrom Bortnikov i direktorom SVR Sergejem Nariškinim, Foto: REUTERS
Putin sa direktorom Savezne zatvorske službe Dmitrijem Kočnevim, direktorom FSB Aleksandrom Bortnikov i direktorom SVR Sergejem Nariškinim, Foto: REUTERS

Administracija Džozefa Bajdena najavila je juče nove kaznene mjere Rusiji kao odgovor na trovanje i zatvaranje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i saopštila da je to samo početak u direktnom suprotstavljanju novog predsjednika SAD Kremlju.

Sankcije protiv sedmorice visokih ruskih zvaničnika, među kojima je i šef Federalne bezbjednosne službe (FSB), i 14 entiteta predstavljaju žestoku promjenu u odnosu na otpor bivšeg predsjednika Donalda Trampa da se usprotivi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Američka obavještajna zajednica je, prilično pouzdano zaključila, da su ruske bezbjednosne službe prošle godine otrovale Navaljnog nervnim agensom novičokom, saopštila je juče Bijela kuća.

Zvaničnici su kazali da je politika prema Rusiji sada blisko koordinisana sa evropskim saveznicima i da nove sankcije tek predstoje kao odgovor na prošlogodišnje sajbernapade, rusko uplitanje u izbore 2020. i nagrade koje su navodno nuđene talibanskim borcima i drugim ekstremistima za ubistva američkih vojnika u Avganistanu.

„Ton i suština našeg razgovora sa Rusijom i našeg razgovora o Rusiji će se umnogome razlikovati od onog koji je imala prethodna administracija”, kazao je jedan visoki zvaničnik. „Ne želimo eskalaciju, ne želimo ni resetovanje. Želimo stabilnost I predvidljivost i oblasti konstruktivnog rada sa Rusijom, tamo gdje je to u našem interesu”.

Nove američke kaznene mjere obuhvataju sankcije, uključujući i zamrzavanje imovine, sedmorici članova ruske vlade među kojima su Andrej Jarin, šef Kremljovog direktorata za unutrašnju politiku; Aleksander Bortnikov, direktor FSB; i zamjenici ministra odbrane Aleksej Krivoručko i Pavel Popov.

Sankcijama je pogođeno i 14 entiteta povezanih sa ruskom proizvodnjom bioloških i hemijskih agensa, uključujući i 13 komercijalnih preduzeća - devet u Rusiji, tri u Njemačkoj i jedno u Švajcarskoj - i ruski vladin istitut za istraživanja.

„Od prvog telefonskog razgovira sa predsjednikom Vladimirom Putinom, predsjednik Bajden je jasno stavio do znanja da će SAD odgovoriti na niz destabilizirajućih ruskih aktivnosti”, kazao je visoki američki zvaničnik juče uoči predstavljanja sankcija. On je kazao da je administracija zahtijevala „nove procjene obavještajne zajednice u četiri takve oblasti, i plan za reagovanje na svaku od njih u narednim nedjeljama. Danas je prvi takav odgovor, a slijedi ih još”.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je ranije juče kazao da će Moskva odgovoriti na sve američke sankcije zbog Navaljnog.

Za razliku od zapadnih sankcija uvedenih ruskoj ekonomiji 2014. zbog aneksije Krima, putne zabrane i zamrzavanje imovine imaju manje efekta jer ruski državni zvaničnici ne drže sredstva u bankama EU.

„Što se sankcija tiče, to neće uticati na Putinovo ponašanje niti će ih primorati da odjednom puste na slobodu Navaljnog”, kazao je za „Gardijan” Danijel Tanebaum, ekspert za sankcije. Međutim, on je dodao: „Ohrabruje me retorika Bajdenove administracije da je ovo samo početak, ne resetovanje već prvi korak u nametanju sankcija Putinovom režimu za niz drugih poteza”.

Preporučujemo za Vas