UHAPŠENE ČETIRI OSOBE

Interpol: Zaplijenjene lažne vakcine protiv koronavirusa samo vrh ledenog brijega

U Južnoj Africi i Kini zaplijenjene hiljade lažnih vakcina protiv kovida-19, Češka odbila ponude posrednika

15787 pregleda 111 reakcija 21 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Južnoafrička policija zaplijenila je stotine lažnih vakcina protiv kovida-19 i uhapsila četiri osumnjičena u vezi sa prevarom, saopštio je danas Interpol.

Hapšenje se dogodilo nakon što je Interpol, sa sjedištem u Francuskoj, u decembru uputio globalno upozorenje policijama u 194 države članice, upozoravajući ih da se pripreme za to da će organizovane kriminalne grupe targetirati vakcine protiv kovida-19, i fizički i onlajn.

Oko 400 ampula – što je oko 2.400 doza – lažnih vakcina nađene su u skladištu u Germistonu, istočno od Johanesburga, gdje je policija pronašla i veliku količinu lažnih maski, navela je agencija u saopštenju na sajtu.

Tri državljanina Kine i jedan državljanin Zimbabvea su uhapšeni.

U međuvremenu u Kini, policija je identifikovala mrežu koja prodaje lažne vakcine protiv kovida-19 i upala u proizvodna postrojenja, što je rezultiralo hapšenjem 80 osumnjičenih. Više od 3000 lažnih vakcina je zaplijenjeno, dodao je Interpol.

"Mada pozdravljamo ovaj tezultat, ovo je samo vrh ledenog brijega kada su u pitanju kriminalne aktivnosti u vezi sa vakcinama protiv kovida-19“, kazao je generalni sekretar Interpola Jirgen Stok.

Nije poznatio da su hapšenja u Južnoj Africi i Kini povezana. Interpol je saopštio da se istraga nastavlja i da dobija nove informacije o distribuciji lažnih vakcina i prevarama čija su meta zdravstvene institucije, poput domova za starije osobe.

U odvojenom slučaju, Češka je danas saopštila da je odbila ponudu da kupi vakcine AstraZeneke od posrednika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Češki ministar zdravlja Jan Blatni je kazao da ponuda nije upućena zvanično od UAE već od treće neimenovane strane. „Ponuda je stigla od posrednika, za kupovinu vakcina koje se proizvode u Indiji“, objavio je on na Tviteru.

"Zabrinjavajuće je to što pošiljka nema dozvolu za Evropsku uniju“, dodao je.

Premijer Andrej Babiš je kazao da on ovu ponudu – kao ni sličan predlog prošlog mjeseca – nije shvatio ozbiljno.

AstraZeneka je saopštila da je nije dozvoljeno snabdijevanjenje ili distribucija vakcina u Evropi preko privatnog sektori.

"Ukoliko neko nudi privatne vakcine, to je vjerovatno prevara, stoga takve ponude treba odbiti i prijaviti lokalnim zdravstvenim vlastima“, kazao je portparol AstraZeneke.

Preporučujemo za Vas