sumnja na narko kartele

U Meksiku desetine političara ubijene pred izbore

Po podacima instituta "Etellekt", tokom predizborne kampanje 2018. godine ubijena su 153 političara, od kojih 48 kandidata za neku funkciju

8550 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najmanje 64 političara ubijena su u proteklih šest mjeseci u Meksiku i smatra se da to ima veze s parlamentarnim i regionalnim izborima u junu ove godine, objavila je Vlada u četvrtak.

Nasilje u Meksiku pred izbore, posebno lokalne, obično vrše karteli koji učestvuju u trgovini drogom.

"Organizovani kriminal pokušava da utiče na tok izbora", rekla je ministarka bezbjednosti Rosa Isela Rodriges.

Ona je nabrojala 73 slučaja političkog nasilja, uključujući 64 ubistva. Ministarka nije precizirala koliko je među njima bilo kandidata za izbore 6. juna.

Vlada je najavila jačanje zaštite ugroženih kandidata.

Najčešće nasilje nad političarima su ubistva, otmice, prijetnje rođacima, podmetanje požara u kuće i iznuda.

U Meksiku 94 miliona građana ima pravo glasa na izborima za 500 poslanika u Donjem domu Ferelanog parlamenta, 15 od 32 guvernera, poslanika kongresa - parlamenata u 30 saveznih država i hiljade gradonačelnika i drugih lokalnih zvaničnika.

Po podacima instituta "Etellekt", tokom predizborne kampanje 2018. godine ubijena su 153 političara, od kojih 48 kandidata za neku funkciju. Taj institut podvlači da je 90 odsto tih zločina nekažnjeno.

Od decembra 2006. godine, kada je vlada pokrenula ofanzivu protiv kartela droge, Meksiko je, po zvaničnim podacima, zabilježio više od 300.000 ubistava.

Preporučujemo za Vas