Zbog čega masovne ubice obožavaju ovu pušku?

Na osnovu AR-15 kasnije je razvijena cijela porodica automatskih pušaka - M16, M4, HK 416, FN SCAR
150 pregleda 3 komentar(a)
AR-15 puška, Foto: Shutterstock
AR-15 puška, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.12.2017. 11:05h

Amerikanac Leri Hajat nikada nije vidio interesovanje za neko oružje kao što se to desilo sa AR-15 poluautomatskom puškom.

Ovaj vlasnik prodavnice oružje priča za CNN da je bio u čudu zbog redova ispred njegove prodavnice, da je čak unajmio policajca koji je održavao red među zainteresovanima.

Pomama je nastala nakon masakra u osnovnoj školi u Njutaunu (SAD) 2012. godine, kada je Adam Lanza ovim modelom puške usmrtio 28 ljudi.

Od tada je AR-15 postala "omiljena" među masovnim ubicama. Korišćena je i tokom napada u Aurori, kada je ubijeno 12 ljudi, tokom nedavne pucnjave u crkvi u Teksasu, na koncertu u Las Vegasu prošlog mjeseca...

Ova puška kombinuje "brzu vatru" i lakoću. Prilagodljiva je, pouzdana i precizna.

Proizvodnja AR-15 pušaka udvostručena je u protekloj deceniji, samo u 2015. godini napravljeno je skoro 3,7 miliona pušaka, piše CNN. Procjenjuje se da Amerikanci imaju više od osam miliona ovakvih automatskih pušaka.

Na osnovu AR-15 kasnije je razvijena cijela porodica automatskih pušaka - M16, M4, HK 416, FN SCAR.

Da bi AR-15 radila pouzdano, Eugen Stoner koji ju je napravio, pojednostavio je njenu građu. Dok sve puške koje za rad automatike koriste snagu barutnih gasova pozajmljenih iz cijevi imaju poseban klip za tu svrhu, kod AR-15 gasovi pravo iz cijevi ulaze u nosač zatvarača.

Statistike pokazuju da su se u SAD-u od 1982. dogodila 62 slučaja masovnih ubistava. Oružje kojim su počinjena uglavnom su poluautomatski pištolji i puške uredno kupljeni u prodavnicama oružja.

Bonus video: