Papa Franjo danas u istorijskoj posjeti Iraku

Papa je takođe izrazio želju da se "moli zajedno... sa braćom i sestrama drugih vjerskih tradicija", navodeći da irački narod smatra kao "jedinstvenu porodicu muslimana, Jevreja i hrišćana"

4878 pregleda 1 komentar(a)
Foto: AP Photo
Foto: AP Photo

Papa Franja uputio se jutros u istorijsku posjetu Iraku, javile su agencije.

Frans pres je naveo da je avion u kojem je papa poletio sa aerodroma u Rimu.

Papa će apelovati na hrišćane u Iraku, kojih je sve manje u toj zemlji, da ostanu i pomognu u obnovi nakon godina rata i progona.

U centru Bagdada su za doček poglavara Rimokatoličke crkve istaknuti su bilbordi sa likom pape, uz natpis "Svi smo mi braća".

Irački ministar spoljnih poslova Fuad Husein rekao je da Iračani s nestrpljenjem dočekuju papinu "poruku mira i tolerancije.

Papa Franja je uoči posjete Iraku rekao da ide u mirovno hodočašće poslije godina rata i terorizma.

"Dolazim u hodočašće... da bih molio za oproštaj i pomirenje nakon višegodišnjeg rata i terorizma... i dolazim među vas u miru. Želim da vas upoznam, vidim vaša lica, posjetim vašu zemlju, drevnu kolevku kulture", rekao je papa u video poruci.

Papa je takođe izrazio želju da se "moli zajedno... sa braćom i sestrama drugih vjerskih tradicija", navodeći da irački narod smatra kao "jedinstvenu porodicu muslimana, Jevreja i hrišćana".

Papa će u nedjelju u Erbilu održati misu, a tokom trodnevne posjete će se sastati i sa najvišim šiitskim zvaničnikom u Iraku.

Rimokatolički poglavar je insistirao na putovanju uprkos porastu broj zaraženih koronavirusom u Iraku i zabrinutosti za njegovu bezbjednost.