Okončana istraga o seksualnom nasilju nad djecom u Australiji

Na meti istrage bile su državne i vjerske institucije, škole, društvene grupe, sportski klubovi. Provjeravalo se i kako je policija reagovala na prijave zlostavljanja
1 komentar(a)
pedofilija, Foto: Shutterstock
pedofilija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.12.2017. 08:13h

Australija decenijama nije bila ispunila obaveze prema svojoj djeci, ocijenila je komisija koja je sprovodila istragu o optužbama za pedofiliju, dodajući da je u pitanju "nacionalna tragedija".

Australija je 2012. pokrenula federalnu istragu u vezi sa optužbama da je u državnim i vjerskim institucijama i društvenim grupama u toj zemlji bilo seksualnog zlostavljanja djece.

Na meti istrage bile su državne i vjerske institucije, škole, društvene grupe, sportski klubovi. Provjeravalo se i kako je policija reagovala na prijave zlostavljanja.

"Više desetina hiljada djece bile su žrtve seksualnih napada u mnogim australijskim institucijama. Nikada nećemo saznati tačan broj", navodi se u završnom izvještaju komisije.

U izvještaju se navode i preporuke koje bi trebalo da doprinesu bezbjednosti djece i spriječe pedofile da napadaju.

Bez obzira na broj zlostavljane djece, "u pitanju je nacionalna tragedija, sprovedena nad generacijama, u mnogim institucijama od povjerenja", navodi se u izvještaju.

U poslednjih pet godina, više od 2.500 prijava je podnijeto policiji i otvoreno je 230 istraga.

Bonus video: