Zašto su zalihe vakcina toliko ograničene: Bogati da stave ljudski život iznad zarade

U svijetu postoje kapaciteti za povećanje proizvodnje vakcina, ali su ekskluzivna prava u rukama malog broja kompanija

12661 pregleda 2 komentar(a)
Vakcinacija u Ruandi, Foto: Reuters
Vakcinacija u Ruandi, Foto: Reuters

Vijest o blokadi isporuke 250.000 vakcina iz Evrope za Australiju izazvala je zabrinutost i gnjev.

Očekuje se da taj problem bude brzo riješen putem diplomatskih pregovora.

Evropska unija će se takođe vjerovatno suočiti sa oštrim kritikama i pritiskom od drugih država koje strahuju od šireg ograničavaja izvoza.

Međutim, blokada isporuke vakcina ukazuje na veće probleme koji prijete da podriju globalnu raspodjelu i oporavak svijeta od pandemije.

Globalna distribucija vakcina protiv kovida-19 do sada je bila krajnje neravnopravna.

U svijetu je dato 265 miliona doza, pri čemu 80 odsto u samo 10 država, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u srijedu.

Studije RAND korporacije i Međunarodne privredne komore su pokazale da bi gomilanje vakcina u bogatim državama moglo koštati globalnu ekonomiju bilione dolara.

Poslovna pravila koja štite profit proizvođača vakcina moraće da se ostave po strani da bi svi dobili vakcinu protiv koronavirusa, poručio šef SZO

Nekontrolisano prenošenje virusa u nekim djelovima svijeta takođe povećava rizik od pojave novih sojeva koji su otporni na postojeće vakcine.

“Prijetnja je jasna: sve dok se virus širi bilo gdje, veća je šansa da će mutirati i potencijalno svuda podriti djelotvotnost vakcina. Mogli bismo se vratiti na početak”, upozorio je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

Veći dio rasprave o vakcinalnom nacionalizmu usredsređen je na gomilanje vakcina u pojedinim državama.

Međutim, zalihe vakcine su toliko ograničene zbog privatnih monopola na intelektualnu svojinu i druge oblike znanja, podataka i informacija potrebnih za proizvodnju vakcina.

U svijetu postoje kapaciteti za povećanje proizvodnje vakcina, ali su ekskluzivna prava za pravljenje i prodaju vakcina u rukama malog broja kompanija.

U proizvodnju mnogih vakcina, sa druge strane, ulaže se ogroman državni novac.

Pravila koja koče brzo povećanje proizvodnje vakcina uvrštena su u Sporazum Svjetske trgovinske organizacije (STO) o trgovinskim aspektima prava intelektualne svojine (TRIPS).

Odricanje farmaceutskih koncerna od prava na patent pomoglo bi državama da prave i prodaju jeftine kopije vakcina

Taj sporazum zahtijeva od članica STO da obezbijede 20-godišnje patente za nove farmaceutske proizvode, zajedno sa drugim oblicima zaštite intelektualne svojine.

TRIPS uključuje zaštitne mjere poput prinudnog licenciranja, koje vlade mogu koristiti da omoguće proizvodnju patentiranih izuma bez pristanka vlasnika patenta u situacijama poput vanrednog stanja u javnom zdravstvu.

One, međutim, zahtijevaju puno vremena i teško ih je koristiti, a odnose se samo na patente, ne i na druge vrste znanja, podataka i informacija potrebnih za proizvodnju vakcina.

Predložena su dva važna mehanizma za rješavanje tog problema vještačke oskudice vakcina i omogućavanja brzog povećanja proizvodnje medicinskih proizvoda za kovid-19.

Indija i Južna Afrika su u oktobru 2020. predložile STO da se određena prava intelektualne svojine iz TRIPS sporazuma opozovu tokom pandemije. Mnoge zemlje u razvoju podržavaju taj predlog, ali mu se protive EU, SAD i druge bogate zemlje.

SZO je takođe uspostavila mehanizam za dijeljenje intelektualne svojine, znanja i podataka za proizvode protiv kovida-19, poznat kao C-TAP. Prihvatilo ga je 40 država i mnoge međuvladine i organizacije civilnog sektora, ali nedostaje podrška mnogih država sa visokim prihodima.

Ljekari bez granica (MSF) protestovali su u četvrtak ispred sjedišta STO u Ženevi zbog oklijevanja bogatog svijeta da se odrekne patenata i omogući veću proizvodnju vakcina za siromašnije države.

Aktivisti koji traže odricanje od pravila intelektualne svojine razvili su ogromni transparent sa porukom “Ne kovid monopolima - bogate države da prestanu da blokiraju TRIPS odricanje”.

Patenti služe farmaceutskim kompanijama kao podsticaj za istraživanje i inovacije.

Prihodima od licenci nadoknađuju troškove za istraživanja i zaštićeni su od konkurencije generičkih proizvođača (proizvode lijek istog ili sličnog kvaliteta, ali jeftiniji). Privremeni opoziv patenta omogućio bi državama da proizvode i prodaju jeftine kopije vakcine koje su izumljene negdje drugo.

Članice STO održaće nove pregovore sljedeće nedjelje na predlog Indije i Južne Afrike kako bi se odrekli takvih prava za ljekove i vakcine protiv kovida.

Najveće svjetske farmaceutske kompanije su odbacile predlog koji bi omogućio prinudno licenciranje. Kompanije i vlade u SAD, Velikoj Britaniji i EU, snažno se protive opozivu patenta, bilo da dobijaju naknadu ili ne.

One podržavaju argument Međunarodne federacije farmaceutskih proizvođača i udruženja, sa sjedištem u Švajcarskoj, da je smanjivanje zarade kompanija demotivišuće za inovacije.

“Bogate zemlje, EU, SAD, Kanada i Švajcarska... blokiraju to odstupanje. A to čine zbog profita i biznisa i statusa kvo umjesto da stave ljudske živote iznad profita”, rekao je Stiven Korniš, generalni direktor MSF Švajcarska.

Stiven Korniš na protestu ispred STO u Ženevi
Stiven Korniš na protestu ispred STO u Ženevifoto: Reuters

I šef SZO Gebrejesus smatra da se pravila biznisa koja štite profit proizvođača vakcina moraju ostaviti po strani ako će to osigurati da svako dobije vakcinu protiv koronavirusa.

“Proživljavamo izuzetne trenutke istorije i moramo dorasti izazovu. Fleksibilnost u trgovinskim propisima postoji zbog vanrednih situacija, što svakako jeste globalna pandemija koja je mnoga društva primorala na zatvaranje i nanijela toliku štetu biznisu. Moramo biti spremni za rat i važno je da budemo jasni šta je za to potrebno”, napisao je Gebrejesus u članku za “Gardijan”.

On je kazao da privremeni opoziv patenta ne znači da inovatori ne bi dobijali određenu naknadu.

“Kao tokom HIV krize ili u ratu, kompanijama bi bile isplaćivane licencne naknade za njihove proizvode”.

Bonus video: