Papa održao misu pred hiljadama vjernika u Erbilu: Čuo sam glasove bola i tjeskobe, ali i nade i utjehe

Franjo (84) je na misu u Erbilu dovezen posebnim vozilom, "papamobilom", dok su vjernici bili na travnjaku i tribinama stadiona, na rastojanju zbog epidemije

4880 pregleda 5 komentar(a)
Papa u Erbilu, Foto: Reuters
Papa u Erbilu, Foto: Reuters

Poslije molitve za žrtva rata na sjeveru Iraka koji su opustošili džihadisti, poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo, danas je u gradu Erbilu održao najveću misu tokom svoje istorijske posjete.

Papa je u iračkom dijelu Kurdistana održao misu pred hiljadama vjernika, pod jakim obezbjeđenjem. Franjo (84) je na misu u Erbilu dovezen posebnim vozilom, "papamobilom", dok su vjernici bili na travnjaku i tribinama stadiona, na rastojanju zbog epidemije.

Papa je misu održao na latinskom pred mirnom publikom koja ga je dočekala klicanjem i zvucima udaraljki.

"Irak će uvek biti sa mnom i u mom srcu", rekao je papa i dodao da je čuo "glasove bola i tjeskobe, ali i glasove nade i utjehe".

Poslije putovanja avionom, helikopterom i blindiranim automobilom, papa je danas, posljednjeg dana posjete Iraku, bio najbliže vjernicima.

Najprije je u Mosulu, potom u Erbilu, uspio da stigne blizu vjernika.

U Mosulu je pred vjernike došao vozilom za golf, jer mu je zbog išijasa teško da hoda.

Od papinog dolaska u petak, tjelohranitelji i pripadnici snaga bezbjednosti su pojačali nadzor oko poglavara Rimokatoličke crkve zbog prijetnje džihadista i epidemije koronavirusa.

Irak je pod potpunim karantinom, tako da je broj vjernika bio ograničen.

Iako su papa i novinari u njegovoj pratnji vakcinisani, vjernici nisu. U Irak je stiglo samo 50.000 doza vakcina i do sada su vakcinisani samo medicinski radnici.

Papa se u ponedjeljak ujutro vraća u Rim.

Bonus video: