nisu podjednako dostupne svima

SZO ne preporučuje uvođenje vakcina pasoša

SZO je ranije navela da još uvijek nije poznato koliko traje imunitet poslije primjene odobrenih vakcina protiv kovid-19 i da se ti podaci i dalje prikupljaju

8033 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Viši zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije za hitne slučajeve Majkl Rajan rekao je danas da takozvani "vakcina pasoši" ne bi trebalo da se uvode iz više razloga, uključujući i činjenicu da vakcine protiv koronavirusa nisu podjednako dostupne svima u svijetu.

On je na konferenciji za novinare rekao da zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija ne preporučuje upotrebe sertifikata o vakcinama kao uslova za putovanje što traže pojedine zemlje, i da treba razmotriti realne i etičke razloge.

"Vakcinacija jednostavno nije dostupna cijelom svijetu i sigurno nije dostupna na pravičnoj osnovi", rekao je Rajan.

SZO je ranije navela da još uvijek nije poznato koliko traje imunitet poslije primjene odobrenih vakcina protiv kovid-19 i da se ti podaci i dalje prikupljaju.

Rajan je rekao i da bi uvođenje vakcina pasoša bilo nepravedno prema ljudima koji se iz određenih razloga ne mogu vakcinisati i da bi se na taj način "nejednakost i nepravičnost" uveli u sistem.

Preporučujemo za Vas