Američki tužioci tvrde da je predsjednik Hondurasa pomagao šverc droge

Sastanci švercera i predsjednika su se navodno dogodili 2013. i 2014. godine, rekao je tužilac

6060 pregleda 1 komentar(a)
Predsjednik Hondurasa Huan Orlando Hernandes, Foto: Reuters
Predsjednik Hondurasa Huan Orlando Hernandes, Foto: Reuters

Savezni tužioci u Njujorku su danas izjavili da je jedan računovođa prisustvovao sastancima predsjednika Hondurasa Huana Orlanda Hernandesa i trgovca drogom dok su planirali šverc kokaina u SAD.

Tužilac je to rekao na suđenju optuženiku za šverc droge iz Hondurasa Dovaniju Fuentesu Ramiresu koji je tvrdio da je njegov računovođa prisustvvao kada je Hernandes navodno rekao da želi da "drogu gurne u noseve gringosa".

Ti sastanci švercera i predsjednika su se navodno dogodili 2013. i 2014. godine, rekao je tužilac.

Objasnio je da je računovođa Hose Sančes vodio posao s pirinčom kroz koji je švercer Fuentes Ramires navodno "prao" prihod od droge.

Jedan od advokata Fuentesa Ramiresa je kasnije rekao da Sančes nije vjerodostojan svjedok pošto će mu SAD odobriti zahtjev za azil u zamjenu za svjedočenje.

Tužioci su ranije rekli da je Fuentes Ramires platio predsjedniku Hernandesu 25.000 dolara da bi mogao da šalje drogu kroz Honduras bez ometanja.

"Očigledno je za podmićivanje predsjednika dovoljno 25.000 dolara", rekao je branilac.

U januaru su američki savezni tužioci naveli da je predsjednik Hernandes primao mito od trgovaca drogom te su oružane snage Honudrasa štitile laboratoriju za proizvodnju kokaina i pošiljke u SAD.

Predsjednik Hondurasa je pomenut i na suđenju koje je 2019. dovelo do osude njegovog brata Huana Antonija Hernandesa. Tokom tog suđenja, predsjednik je optužen da je prihvatio više od milion dolara od meksičkog trgovca drogom Hoakina "El Ćapa" Gusmana i ta tvrdnja je ponovljena i u novijim predmetima.

Prošlog mjeseca se pojavila još jedna prijava u slučaju Fuentes Ramires koja je prvi put potvrdila da je predsjednik Hernandes pod istragom američkih vlasti.

Hernandes već dugo negira da je sarađivao ili imao koristi od krijumčara droge.

Tužioci tvrde da je veći dio njegovog političkog uspona od predsjednika Kongresa (parlamenta) do predsjednika Hondurasa omogućen novcem krijumčara droge koji su mu plaćali u zamjenu za zaštitu i da bi izbjegli miješanje snaga bezbjednosti.

jU ponedeljak Hernandes je ponovo na Tvitteru izjavio da je ratovao protiv trgovine drogom, a ne da joj je pomagao. Rekao je da ga optužuju krijumčari droge koji žele da mu se osvete i da ublaže svoje kazne.

Napisao je da će, ako trgovci drogom budu nagrađeni za laži, "međunarodna alijansa (protiv trgovine drogom) propasti u Hondurasu, a zatim u drugim zemljama".

Prošlog mjeseca, senatori Demokrata u SAD su podnijeli predlog zakona kojim pozivaju predsjednika Džozefa Bajdena da uvede sankcije Hernandesu i "utvrdi da li je on posebno istaknuti trgovac narkoticima".

Predlog zakona poziva na obustavljanje vojne pomoći Hondurasu, zabranu izvoz municije honduraškoj policiji i poziva SAD da se usprotive davanju međunarodnih zajmova toj državi.

Američke Demokrate traže i da honduraška vlada razgovara sa Ujedinjenim nacijama o uspostavljanju antikorupcijske misije. Za vrijeme mandata predsjednika Hernandesa, slična misija koju je podržavala Organizacija američkih država, nije obnovljena pošto se pokazala umiješanost više poslanika.

Bonus video: