"Boingu" laknulo, prevoznici ponovo naručuju avione

U Sjedinjenim Američkim Državama broj avio-putnika polako raste kako napreduje vakcinacija protiv Kovida-19, iako su avio-putovanja i dalje daleko ispod nivoa od pre pandemije

4854 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američka kompanija "Boing" objavila je da je - prvi put poslije 15 mjeseci - u februaru dobila više novih narudžbi nego poruka o otkazivanju porudžbina za izgradnju komercijalnih aviona.

Kompanija je dobila 82 porudžbine i 51 poruku o otkazivanju. Pored toga, "Boing" je vratio u aktivu 16 aviona čija je narudžbina ranije bila otkazana, ali se kupac predomislio.

Narudžbine bi mogle ukazati na to da aviokompanije postaju optimističnije da će ponovo biti masovnih putovanja koja su sasvim splasnula zbog pandemije koronavirusa.

U Sjedinjenim Američkim Državama broj avio-putnika polako raste kako napreduje vakcinacija protiv Kovida-19, iako su avio-putovanja i dalje daleko ispod nivoa od pre pandemije. "Boing" je patio mjesecima, kada nije bilo ni jedne jedine porudžbine, jer su aviokompanije parkirale nepotrebne avione i smanjile troškove kako bi uštedele novac. "Boing" čije je sjedište u Čikagu, rekao je da je prošlog mjeseca isporučio 22 komercijalna aviona, većinom domačim naručiocima. Među kupcima ima i interesovanja za "737 Max" - avione koji su bili prizemljeni širom svijeta u martu 2019. godine poslije dvije nesreće u kojima je poginulo 346 ljudi. Regulatori u SAD, Evropi, Kanadi, Brazilu i drugde su odobrili da se taj model aviona ponovo oristi pošto je "Boing" promijenio automatizovani sistem upravljanja tim letjelicama koji je imao udjela u padovima.

Bonus video: