NIJE JOŠ VRIJEME DA SE SJEDNE ZA STO

Bijela kuća: Pregovori tek kad u Pjongjangu poprave ponašanje

Državni sekretar Reks Tilerson je u utorak predložio sastanak u bilo koje vrijeme ako Sjeverna Koreja želi razgovarati
0 komentar(a)
Bijela kuća, predsjednik SAD, Foto: Reuters
Bijela kuća, predsjednik SAD, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2019. 02:45h

Nikakvim pregovorima sa Sjevernom Korejom nema mjesta sve dok Pjongjang ne poboljša svoje ponašanje, kazao je u srijedu zvaničnik Bijele kuće uprkos ponudi američkog državnog sekretara Reksa Tilersona da sa Kimovim režimo počne pregovarati bez preduslova, prenosi Hina.

"S obzirom na nedavni eksperiment s projektilom koji je Sjeverna Koreja izvela, jasno je da upravo sada nije vrijeme (za pregovore)", rekao je portparol Vijeća za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući.

Tilerson je u utorak, dvije sedmice nakon što je Sjeverna Koreja testirala interkontinentalni balistički projektil koji može dosegnuti bilo koji dio američkog kopna predložio sastanak u bilo koje vrijeme ako Sjeverna Koreja želi razgovarati.

Bijela kuća je u srijedu odbila reći je li predsjednik Donald Tramp odobrio takvo diplomatsko otvaranje.

Dan nakon Tilersonovog govora, zvaničnik Bijele kuće, koji je odbio biti imenovan, je iznio drugačiju formulu.

"Administracija je jedinstvena u stavu da bilo kakvi pregovori sa Sjevernom Korejom moraju pričekati sve dok režim temeljno ne poboljša svoje ponašanje", rekao je taj zvaničnik i objasnio "kao što je državni sekretar lično rekao, to mora uključivati, ali to nije i jedini uslov, da nema novih nuklearnih ili balističkih testiranja".

Tilerson nije izrijekom naveo zamrzavanje testiranja kao zahtjev za početak pregovora, već je rekao da će biti "teško pregovarati" ako Pjongjang odluči testirati još neki projektil usred razgovora, te je ocijenio da bi za produktivne razgovore bilo potrebno "Razdoblje mira".

Sjeverna Koreja jasno je dala do znanja da nije posebno zainteresovana za pregovore sa Sjedinjenim Državama sve dok ne bude sposobna dosegnuti američko kopno projektilima s nuklearnim bojnim glavama, a stručnjaci još ne mogu potvrditi da je u tome uspjela.