Erdogan: Sudbina Jerusalima ne može biti prepuštena u ruke zemlje koja pije krv

Predsjednik Turske je rekao da Tramp ima "cionistički mentalitet", navodi agencija Frans pres
7 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.12.2017. 17:19h

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je danas izjavio da je mirovni proces na Bliskom istoku, vođen uz posredovanje SAD, "okončan" odlukom predsjednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela.

Erdogan je na kraju samita Organizacije islamske saradnje u Istanbulu rekao da posredovanje Vašingtona u izraelsko-palestinskim mirovnim pregovorima "ne dolazi u obzir", i da je taj proces "završen", navela je agencija AP.

On je kazao da je vrijeme da muslimansli lideri odluče među sobom ko će preuzeti ulogu SAD, i da razmotre da se o toj temi razgovara u Ujedinjenim nacijama (UN).

Poslednji izraelsko-palestinski mirovni pregovori, uz posredovanje SAD, propali su još aprila 2014. godine.

Predsjednik Turske je rekao da Tramp ima "cionistički mentalitet", navodi agencija Frans pres.

"Stvarni vlasnik te zemlje je Palestina, a Tramp želi da cijela da bude Izrael, proizvod evangelizma i cionističkog mentaliteta", ocijenio je Erdogan.

Naglasio je da "sudbina Jerusalima ne može biti prepuštena u ruke zemlje koja pije krv, širi svoje granice divljački ubijajući djecu, civile i žene".

Istočni Jerusalim je na samitu u Istanbulu proglašen glavnim gradom Palestine, uz apel da sve zemlje priznaju i to, kao i Palestinu kao državu.

Većina arapskih i muslimanskih zemalja već priznaje istočni Jerusalim kao glavni grad Palestine.

I pored oštrih riječi učesnika, nije najavljena konkrektna akcija protiv Trampove odluke.

Neke zemlje učesnice samita su bliske saveznice SAD, a muslimanski sijvet je duboko podijeljen, dok nekoliko zemalja, poput Saudijske Arabije, pokušava da izgradi dobre odnose sa Trampovom administracijom i suprotstavi se uticaju Irana.

Bonus video: