Napadači oteli 39 učenika iz škole u Nigeriji

Krajem februara napadači su oteli 279 učenica takođe na sjeverozapadu Nigerije. One su oslobođene poslije pregovora otmičara i vlade, a nije objavljeno da li su vlasti platile otkup

6262 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U napadu na školu na sjeverozapadu Nigerije kidnapovano je 39 učenika, nekoliko nedjelja nakon slične masovne otmice u istom regionu, saopštile su vlasti.

Najnovija masovna otmica u Nigeriji dogodila se u školi za mehanizaciju šumarstva, navela je policija.

Otete su 23 djevojčice i 16 dječaka, kao i nekoliko zaposlenih u školi.

Napad je izvela velika grupa "naoružanih bandita", navele su vlasti i dodale da je vojska odgovorila i uspjela da spasi 180 osoba, učenika i zaposlenih.

Nepreciziran broj otetih učenika je povrijeđen, a potraga je u toku.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš oštro je osudio otmicu i pozvao na "momentalno i bezuslovno oslobađanje zarobljenih učenika".

Krajem februara napadači su oteli 279 učenica takođe na sjeverozapadu Nigerije. One su oslobođene poslije pregovora otmičara i vlade, a nije objavljeno da li su vlasti platile otkup.

Naoružane bande otimaju djecu radi otkupa ili oslobađanja njihovih uhapšenih pripadnika.

Islamska ekstremistička grupa Boko haram poznata je po tome što otete djevojčice primorava na udaju. Ta grupa je 2014. godine otela 276 djevojčica, od kojih se više od 100 i dalje vode kao nestale.

Bonus video: