Vakcina-ofanziva protiv Kine

Na samitu SAD, Japana, Indije i Australije, dogovoreno da se do 2022. obezbijedi milijarda doza za region jugoistočne Azije

34177 pregleda 124 reakcija 8 komentar(a)
Bajden tokom virtuelnog sastanka, Foto: Reuters
Bajden tokom virtuelnog sastanka, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Džo Bajden održao je juče video sastanak sa liderima Australije, Indije i Japana, koji su od centralnog značaja za njegove napore da parira sve većoj vojnoj i ekonomskoj moći Kine.

"Težimo regionu koji je slobodan, otvoren, inkluzivan, zdrav, kojim ima uporište u demokratskim vrijednostima i nije sputan prisilom“, navedeno je u zajedničkom saopštenju sa takozvanog Kvad (Quad) samita, prenio je Rojters.

Na samitu je pokrenuta i inicijativa da se državama jugoistočne Azije obezbijedi milijarda doza vakcina protiv kovida-19 do 2022. kako bi se suprotstavili uticaju Kine u tom regionu. Prema tom sporazumu, SAD i Japan će finansirati proizvodnju vakcina u Indiji, a Australija će pomoći da se one distribuiraju, objavio je „Fajnenšl tajms“.

Bajdenov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan rekao je novinarima da su se lideri bavili slobodom plovidbe u Istočnom i Južnom kineskom moru, nuklearnim pitanjem Sjeverne Koreje te pučem i nasilnom represijom u Mjanmaru.

Bajden je jasno stavio do znanja da Kinu smatra svojim najvećim spoljnopolitičkim izazovom i da će nastojati da sa saveznicima radi na zajedničkom odgovoru Pekingu.

Kvad sastanak je Bajdenov prvi samit u svojstvu predsjednika SAD. Japanski premijer Jošihide Suga biće sljedećeg mjeseca prvi strani lider koji se sastao sa Bajdenom u Bijeloj kući.

Na samitu, kojem u prisustovali i australijski premijer Skot Morison i indijski premijer Narendra Modi, dogovoreno je i da tijesno sarađuju u oblasti klimatskih promjena i bezbjednosti, te na oživljavanju ekonomskog rasta.

Formirana je i radna grupa za ključne i nove tehnologije.

"Slobodan i otvoren Indo-Pacifik je od ključnog značaja za budućnost svih nas“, poručio je Bajden iz Bijele kuće.

"SAD su posvećene saradnji sa vama, našim partnerima i svim našim saveznicima u regionu, da postignemo stabilnost“.

Premijer Japana je rekao da želi da ova četvorka „ide snažno naprijed ka postizanju slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika“.

Indija i Australija su takođe naglasile značaj regionalne bezbjednosne saradnje, koja je pojačana prethodnim sastancima Kvada na nižem nivou.

Indija, Australija i Japan su se suočili da bezbjednosnim izazovima od Kine i pojačale su interesovanje za Kvad. Ta saradnja datira iz zajedničkog odgovora na zemljotres i cunami u Indijskom okeanu 2004.

Kvad je oživljen tokom administracije Donalda Trampa koja ga je vidjela kao instrument za suprotstavljanje Kini.

Jučerašnji sastanak se podudara sa velikom američkom diplomatskom inicijativom da učvrsti saveze u Aziji i Evropi da se suprotstavi Kini, uključujući posjete sljedeće nedjelje državnog sekretara Entonija Blinkena i ministra odbrane Lojda Ostina Japanu i Južnoj Koreji.

Blinken će se takođe na Aljasci sastati sa glavnim kineskim diplomatom Jangom Đeičijem i državnim savjetnikom Vangom Jiem, što će biti prvi lični susret na visokom nivou između dvije najveće svjetske ekonomije od početka Bajdenovog mandata.

Bonus video: