NAJGORA U POSLJEDNJOJ DECENIJI

Otkazani brojni letovi zbog velike pješčane oluje u Kini

Ekolozi kažu da Kina mora da učini više da smanji zavisnost od uglja zbog čega je postala najveći emiter štetnih gasova koji utiču na stvaranje klimatskih promjena

3150 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Glavni grad Kine Peking i veliki dio sjevera zemlje zahvaćen je danas najgorom pješčanom olujom u posljednjoj deceniji, zbog čega su otkazane stotine letova.

Soliteri u centru Pekinga nestali su sa vidika u oblacima prašine i pijeska, saobraćaj je usporen, a više od 400 letova sa dva glavna aerodroma u gradu su otkazana prije podneva.

Takve oluje su se nekad redovno dešavale na proljeće kada su vjetrovi donosili pijesak iz zapadnih pustinja čak i do Japana. Velika sadnja drveća i žbunja u osjetljivim oblastima smanjila je intenzitet tih oluja, ali sadašnje širenje velikih gradova i industrija imaju stalni pritisak na okolinu širom Kine.

Peking
foto: Reuters

Nacionalni meteorološki centar prognozira da će pijesak i prašina pogoditi 12 provincija i regiona od Sinđianga na dalekom sjeverozapadu do Hajlongđijanga na sjevroistoku i istočnog priobalnog grada Tianđina.

"Ovo je najjača pješčana oluja koja je pogodila našu zemlju u posljednjih deset godina, a takođe obuhvata najveću površinu", naveo je Centar na svom vebsajtu.

Peking
foto: Reuters

Ekolozi kažu da Kina mora da učini više da smanji zavisnost od uglja zbog čega je postala najveći emiter štetnih gasova koji utiču na stvaranje klimatskih promjena.

Preporučujemo za Vas