Otkazani brojni letovi zbog velike pješčane oluje u Kini

Ekolozi kažu da Kina mora da učini više da smanji zavisnost od uglja zbog čega je postala najveći emiter štetnih gasova koji utiču na stvaranje klimatskih promjena

3505 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Glavni grad Kine Peking i veliki dio sjevera zemlje zahvaćen je danas najgorom pješčanom olujom u posljednjoj deceniji, zbog čega su otkazane stotine letova.

Soliteri u centru Pekinga nestali su sa vidika u oblacima prašine i pijeska, saobraćaj je usporen, a više od 400 letova sa dva glavna aerodroma u gradu su otkazana prije podneva.

Takve oluje su se nekad redovno dešavale na proljeće kada su vjetrovi donosili pijesak iz zapadnih pustinja čak i do Japana. Velika sadnja drveća i žbunja u osjetljivim oblastima smanjila je intenzitet tih oluja, ali sadašnje širenje velikih gradova i industrija imaju stalni pritisak na okolinu širom Kine.

Peking
foto: Reuters

Nacionalni meteorološki centar prognozira da će pijesak i prašina pogoditi 12 provincija i regiona od Sinđianga na dalekom sjeverozapadu do Hajlongđijanga na sjevroistoku i istočnog priobalnog grada Tianđina.

"Ovo je najjača pješčana oluja koja je pogodila našu zemlju u posljednjih deset godina, a takođe obuhvata najveću površinu", naveo je Centar na svom vebsajtu.

Peking
foto: Reuters

Ekolozi kažu da Kina mora da učini više da smanji zavisnost od uglja zbog čega je postala najveći emiter štetnih gasova koji utiču na stvaranje klimatskih promjena.

Bonus video: