Izraelska vojska: Tenkovima smo napali Hamas, "gvozdena kupola" oborila raketu ispaljenu ka Aškelonu

121 pregleda 5 komentar(a)
Izrael vojska, Foto: Shutterstock
Izrael vojska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.12.2017. 08:44h

Izraelska vojska saopštila je da je tenkovima napala pozicije Hamasa na sjeveru pojasa Gaze kasno sinoć u znak odmazde za ispaljivanje rakete sa tog palestinkog područja prema gradu Aškelonu, koju je, međutim, odbrambeni raketni sistem "gvozdena kupola" oborio.

Sirene za raketnu uzbunu su se oglasile na jugu Izraela kraj granice s Gazom, a stanovnici južnih izraelskih gradova Ašdoda i Aškelona rekli su da su čuli eksplozije, prenijeli su izraelski mediji.

Ranije u ponedjeljak uveče izraelska vojska je napala punktove Hamasa na jugu pojasa Gaze u znak odmazde za raketu ispaljenu na Izrael. Palestinski mediji su izvijestili da je izraelski tenk gađao dvije pozicije Hamasa, jednu u Kan Junisu i jednu u Rafi.

U subotu je izraelska vojska uništila tunel koji je iz pojasa Gaze ispod granice vodio na izraelsku teritoriju. Nejasno je ko ga je izgradio, rekla je vojska.

To je drugi tunel koji je Izrael uništio u posljednjih mjesec i po dana. U subotu su takođe napadnute mete u Gazi u odgovoru na raketnu vatru u petak uveče.

Tada su poginula dva Palestinca, pripadnika vojnog krila Hamasa, saopštila je ta islamska ekstremistička organizacija koja vlada pojasom Gaze.

Glavni vođa Hamasa Ismal Hanije pozvao je u četvrtak na podsticanje nove intifade, ustanka protiv izraelske okupacije, nakon saopštenja predsjednika SAD Donalda Trampa da priznaje Jerusalim kao glavni grad Izreala.

Palestinci namjeravaju da u istočnom dijelu tog grada bude sjedište njihove buduće nezavisne države.

Bonus video: