Od uglednog naučnika do heroja antivaksera

Majkl Jidon je bio naučni istraživač i potpredsjednik u kompaniji Fajzer. Jedan je od osnivača uspješne biotehnološke firme koja je prodata za stotine miliona, međutim, njegova karijera je tokom pandemije krenula u neočekivanom pravcu

27242 pregleda 89 reakcija 41 komentar(a)
U početku pandemije podržavao strategiju vakcinacije: Majkl Jidon, Foto: Reuters
U početku pandemije podržavao strategiju vakcinacije: Majkl Jidon, Foto: Reuters

Prošle godine, polupenzionisani britanski naučnik bio je jedan od pokretača peticije upućene evropskoj regulatornoj agenciji. Potpisnici su uputili smio zahtjev: zaustaviti klinička testiranja za vakcine protiv kovida-19. Njihov argument je bio još i smjeliji: spekulisali su, bez ikakvih dokaza, da vakcine mogu izazvati sterilitet kod žena.

Dokument se pojavio na jednom njemačkom internet sajtu 1. decembra. Naučnici su odbacili njihovu teoriju, a ni regulatorne agencije se nijesu pokolebale. Nekoliko nedjelja kasnije, Evropska medicinska agencija je odobrila prvu vakcinu za Evropsku uniju. Bila je to vakcina koju su razvile kompanije Fajzer i BioNTek. Međutim, šteta je već načinjena.

Društvene mreže brzo su proširile neosnovane tvrdnje da vakcine protiv kovida-19 izazivaju sterilitet kod žena. U roku od nekoliko nedjelja, ljekari i medicinsko osoblje u Britaniji počelo je da prijavljuje da ih zabrinute žene pitaju da li su te tvrdnje tačne. U januaru, istraživanje koje je sprovela Kajzer porodična fondacija (KFF), neprofitna organizacija, pokazalo je da je 13 odsto nevakcinisanih osoba u Sjedinjenim Državama čulo da se „ispostavilo da vakcine protiv kovida-19 izazivaju neplodnost“.

Ono što je dalo kredibilitet ovoj neosnovanoj tvrdnji jeste činjenica da jedan od pokretača peticije, Majkl Jidon, nije tek bilo koji naučnik. Ovaj 60-godišnjak je bivši potpredsjednik u Fajzeru, gdje je proveo 16 godina kao istraživač za alergije i respiratone bolesti. Kasnije je osnovao biotehnološku firmu koju je švajcarska farmaceustka kompanija Novartis kupila za najmanje 325 miliona dolara.

rafit protiv vakcinacije u Belfastu u Sjevernoj Irskoj
rafit protiv vakcinacije u Belfastu u Sjevernoj Irskoj foto: Reuters

Proteklih mjeseci Jidon je postao neočekivani heroj takozvanih antivaksera. Antivakserski pokret je proširio Jidonove skeptične stavove o vakcinama i testovima za kovid-19, vladinim mjerama zaključavanja i toku pandemije. Rojters ističe da je Jidon kazao da se on lično ne protivi upotrebi svih vakcina.

Međutim, mnogi zdravstveni eksperti i vladini zvaničnici strahuju da stavovi poput njegovih podstiču otpor prema vakcinama, što može produžiti trajanje pandemije. Od kovida-19 je već širom svijeta umrlo preko 2,7 miliona ljudi.

„Ove tvrdnje su lažne, opasne i krajnje neodgovorne“, kazao je portparol britanskog Ministarstva zdravlja i socijalnog staranjanja na pitanje o Jidonovim stavovima.

Rojters navodi da Jidon nije odgovarao na njihove pozive da obrazloži svoje stavove. Prilikom pisanja ovog članka, Rojtersovi novinaru su pregledali hiljade njegovih objava na Tviteru proteklih dvije godine, kao i druga saopštenja i izjave. Britanska agencija je takođe stupila u kontakt sa osobama koje ga poznaju, uključujući i četvoro njegovih kolega u Fajzeru.

Jidonova peticija pominje se na sajtu grupe koju je osnovao uticajni skeptik prema vakcinama Robert F. Kenedi, član američke političke dinastije, kojeg je Instagram nedavno blokirao zbog postova o vakcinama protiv kovida-19.

 Blokiran na Instagramu: Robert F. Kenedi
Blokiran na Instagramu: Robert F. Kenedifoto: Reuters

Desničarska blogerka i antivakserka Mišel Malkoin prošlog mjeseca je u kolumni iznijela Jidonove stavove po pitanju steriliteta žena pod naslovom: „Trudnice: čuvajte se vakcina protiv kovida“. Blog pod alarmantnim naslovom: „Šef istraživanja u Fajzeru: Kovid vakcine znače sterilitet kod žena“, masovno je dijeljen na Fejsbuku.

Stavovi Jidona, kojeg često predstavljaju kao bivšeg potpredsjednika Fajzera, objavljeni su na društvenim mrežama na njemačkom, portuglaskom, danskom i češkom jeziku.

Na jednom snimku iz novembra Jidon tvrdi da je pandemija „suštinski... završena“. Taj post je imao preko milion pregleda, navodi Rojters.

U oktobru, Jidon je napisao kolumnu za britanski „Dejli mejl“ koja je objavljena i na „MailOnline“, jednom od najposjećenijih portala na svijetu. U kolumni on tvrdi da će broj mrtvih od kovida-19, koji je u tom trenutku bio oko 45 000 u Britaniji, uskoro početi da se „smanjuje“ i da Britancima treba smjesta dozvoliti da se vrate normalnom životu“. Od tada, ova bolest je u Britaniji ubila još 80.000 ljudi.

Ono što daje kredibilitet Jidonu jeste činjenica da je radio za Fajzer, kazao je za Rojters Imran Ahmed, izvršni direktor Centra za suprotstavljanje digitalnoj mržnji, organizaciji koja se bori protiv onlajn dezinformacija. „Jidonova biografija daje njegovim opasnim i štetnim porukama lažni kredibilitet“.

Zašto se Jidon transformisao od mejnstrim naučnika do skeptika kada su u pitanju vakcine za kovid-19 ostaje misterija. Hiljade njegovih tvitova koje datiraju od početka pandemije ukazuju na dramatičnu promjenu njegovih stavova budući da je on u početku podržavao strategiju koja se odnosi na vakcine. Međutim, tvitovi ne nude objašnjenje o njegovoj radikalnoj promjeni. Pojedine bivše kolege u Fajzeru kažu da više ne prepoznaju Majka Jidona kojeg su nekada znali. Opisuju ga kao obrazovanog i inteligentnog čovjeka koji je uvijek insistirao na dokazima i generalno izbjegavao publicitet.

Jedan od njegovih bivših kolega je Sterhios A. Moskos, molekularni biolog i farmaceut. U decembru, Jidon je na Tviteru objavio post na kojem se između ostalog poručuje građanima da „bace maske“.

Razmjena na Tviteru između Jidona i njegovog bivšeg kolege iz Fajzera u decembru 2020.
Razmjena na Tviteru između Jidona i njegovog bivšeg kolege iz Fajzera u decembru 2020.foto: Reuters

Moskos mu je odgovorio: „Majk, šta to dođavola radiš?! Jesi li to odlučio da ubijaš ljude? Shvatas li da ukoliko griješiš, tvoji predlozi će donijeti smrt??“

„Sve će to iščeznuti“

Jidon je počeo da koristi Tviter u oktobru 2018. i uskoro je postao veoma aktivan na toj platformi.

Kada je pandemija koronavirusa stigla do Velike Britanije u martu 2020, Jidon je u početku podržavao razvoj vakcine. Objavio je: Kovid-19 neće nestati dok ne dobijemo vakcinu ili imunitet krda. Sve što je moguće učiniti jeste usporavanje širenja“. Nedjelju dana kasnije objavio je: „Vakcina bi mogla stići krajem 2021, ukoliko budemo imali sreće“.

Kada mu je neko na Tviteru napisao da vakcine „škode mnogim, mnogim ljudima“, Jidon je odgovorio: „OK, molim vas odbijte je, ali ne sprečavajte da stigne do onih koji su neutralni ili žele da je dobiju, hvala vam“.

Nakon što je Matai Mamen, šef odsjeka za istraživanje i razvoj u Džensenu, farmaceutskom odsjeku kompanije Džonson i Džonson, objavio na Linkedinu prošlog ljeta da je njegova kompanija počela klinička testiranja za vakcinu, Jidon je komentarisao: „Divno je čuti za tu prekretnicu, Matai“.

Međutim već u aprilu, Jidon je počeo da izražava neke neuobičajene stavove. Kada je Britanija uvela prvo zaključavanje prošlog proljeća, on je objavio: „nema ništa naročito virulentno i strašno u vezi sa kovidom-19... sve će to iščeznuiti... Samo obični sezonski virus na koji je svijet pretjerano reagovao“. U narednom tvitu je predvidio da je „malo vjerovatno“ da će broj žrtava u Britaniji dostići 40 000.

Do septembra 2020, Jidonove izjave su privukle pažnju i izvan Tvitera. U to vrijeme u Britaniji se pojavio pokret protiv zaključavanja i drugih mjera u cilju sprečavanja širenja zaraze. On je jedan od autora podužeg članka na sajtu „Lockdown Sceptics“. Naveo je da je „pandemija kao događaj u Britaniji suštinski završena“, i da „ne postoji biološki princip zbog kojeg možemo očekivati drugi talas“. Britanija je ubrzo nakon toga ušla u mnogo smrtonosniji drugi talas.

Za isti sajt je 16. oktobra napisao još jedan duži članak: „Apsolutno nema potrebe za vakcinama u cilju gašenja pandemije. Nikada nijesam čuo takve gluposti. Ne vakcinišite ljude koji nijesu izloženi riziku od bolesti“.

U novembru Jidon se pojavio u 32-minutnom snimku za grupu koja se protivi zaključavanju. Kraća verzija snimka sa Jidonom ispred motora pojavila se na Fejsbuku pod nazivom „Pandemija je završena“.

Jidonova peticija EMA o zaustavljanju kliničkih testova za vakcine uslijedila je 1. decembra.

Rojters navodi da je nemoguće izmjeriti uticaj Jidonovih tvrdnji da vakcine protiv kovida-19 izazivaju sterilitet kod žena. Međutim veliki broj žena mu je povjerovao.

Boni Džejkobson, konobarica u Bruklinu u Njujorku, ne može da se sjeti gdje je prvi put čula da vakcine izazivaju sterilitet. Međutim, ona je za Rojters rekla da zbog toga ima otpor prema vakcinama pošto „prije ili kasnije“ želi da ima djecu.

„To je ono što me brine“, kazala je ona. „Neka izađe još istraživanja“. Nakon što je odbila da se vakciniše, dobila je otkaz u kafiću u kojem je radila.

Dobar naučnik

Prema Jidonovom profilu na Linkedinu, za Fajzer je počeo da radi 1995. godine. Napredovao je do mjesta potpredsjednika i šefa odsjeka za istraživanje o alergijama i resporatrnim bolestima.

Mnoge kolege zbunjuje njegova transformacija.

Mark Trehern, predsjedavajući Talisman terapeutiks na Kembridžu, kaže da je radio sa Jidonom u Fajzeru dvije godine. „Uvijek je djelovao upućeno, inteligentno, kao dobar naučnik. Obojica smo farmakolozi... tako da smo imali nešto zajedničko“. „Jasno je da se ne slažem sa Majkovim nedavnim stavovima“, kazao je on. Kompanija u kojoj radi Trehern istražuje zapaljenja mozga, za koja kaže da mogu biti izazvana koronavirusom. „Prosto ne zvuči kao čovjek kojeg sam poznavao prije 20 godina“.

Jidonu je grupa bivših kolega nedavno uputila pismo u kojem ga upozorava da svojim naučno neutemeljenim stavovima, koji se brzo šire društvenim mrežama, ugrožava zdravlje ljudi

Moskos kaže da je Jidona smatrao mentorom kada su radili u Fajzeru od 2008. do 2011. On kaže da su Jidinovi stavovi „veliko razočaranje“. Slušao je prošle godine njegov nastup na jednom radiju. „Postojao je određeni ton u njegovom glasu kojeg se ja ne sjećam kod Majka“, kazao je Moskos. „Bio je veoma ljut, veoma ogorčen“.

Džon Lamatina, bivši predsjednik odsjeka za globalna istraživanja i razvoj u Fajzeru, takođe poznaje Jidona. „Njegova grupa je bila veoma uspješna i otkrila je niz jedinjenja koja su ušla u ranu fazu kliničkog razvoja“, kazao je Lamatina za Rojters. Rekao je da su Jidon i njegov tim otpušteni kada je kompanija donijela stratešku odluku da uzađe iz terapeutske oblasti koju su oni istraživali.

Povodom skorijih Jidonovih istupa Lamatina je kazao: „Meni je sve to novo i malo šokantno. To ne liči na čovjeka kojeg sam ja poznavao“.

Nakon što je izgubio posao u Fajzeru 2011, Jidon je sa trojicom kolega iz Fajzera osnovao biotehnološku kompaniju pod nazivom Ziarko. Željeli su da nastave istraživanje obećavajući terapije za alergije i inflamatorne bolesti. Jidon je bio izvršni direktor u Ziarku.

U jednom intervjuu za Forbs, Jidon je kazao da ga je taj posao skoro pet godina odvojio od porodice i ostalih interesovanja.

Rojters navodi da je nemoguće izmjeriti uticaj Jidonovih tvrdnji da vakcine protiv kovida-19 izazivaju sterilitet kod žena, međutim veliki broj žena mu je povjerovao

Na Tviteru, Jidon je odbjavio da je oženjen i da ima dvije odrasle kćerke. Opisao je svoje teško djetinstvo. Majka mu je izvršila samoubistvo kada je on imao 18 mjeseci a njegov otac, ljekar, napustio ga je kada je imao 16 godina. Rekao je da ga je spasio lokalni socijalni radnik i usvojila jevrejska porodica čija je „nesebična ljubav preokrenula moj život“.

Naporan rad u Ziarku mu se isplatio. U januaru 2017. godine, Novartis je kupio tu kompaniju za 325 miliona dolara i obećanje o dodatnih 95 miliona ukoliko istraživanja daju rezultate. Novartis je računao na lijek ZPL389 koji je razvijala kompanija Ziarko a koji je imao potencijal da postane „prva oralna terapija za umjerene do teških slučajeve ekcema“.

Rojters nije uspio da utvrdi koliko novca je Jidon dobio od Noravtisove kupovine Ziarka. Međutim u januaru 2020. on je na Tviteru objavio: „Neobično, zaradio sam milione od osnivanja i razvoja biotehnološke kompanije, stvorivši veliki broj dobro plaćenih radnih mjesta, koristeći moj doktorat i ugled u svijetu“.

Prošlog jula, Novartis je objavio da je ukinuo program kliničkog razvoja za ZPL 389. Portparol Novartisa je kazao da je kompanija odlučila da ukine program nakon razočaravajućih podataka o efikasnosti u ranim fazama kliničkog testiranja.

„Uskoro ću otići“

Ranije ove godine, grupa Jidonovih bivših kolega iz Fajzera izrazila je zabrinutost u privatnom pismu. „Postali smo akutno svjesni vaših stavova u vezi sa kovidom-19 tokom proteklih mjeseci... jednoumjlje, nedostatak naučnog promišljanja i jednostrane interpretacije podataka lošeg kvaliteta su daleko od Majka Jidona kojeg smo poštovali i sa kojim smo uživali da sarađujemo“. Ukazujući na veliki broj pratilaca na društvenim mrežama i činjenicu da se njegova tvrdnja o sterilitetu proširila širom svijeta, u pismu se navodi, „veoma nas brine da ugrožavate zdravlje ljudi“.

Na Jidonovom Tviter nalogu je 3. februara objavljena poruka za njegovih 91.000 pratilaca: Nedavno se pojavio tvit koji je pripisan meni, a koji je užasno uvrjedljiv. Kao rezultat toga moj nalog je blokiran. Naravno, ja sam ga izbrisao. Želim da znate da ga ja nijesam napisao“.

Jidon nije objasnio na šta se taj tvit odnosio. Međutim, ubrzo nakon toga, nekoliko korisnika Tvitera i blog pod nazivom „Zelo Street“ objavili su skrinšotove brojnih uvredljivih antimuslimanskih tvitova sa Jidonovog naloga od prije godinu.

Sljedećg dana, 4. februara, Jidon je misteriozno objavio, „uskoro ću otići“. Dva dana kasnije, više ga nije bilo na Tviteru. Njegove pratioce je dočekala poruka: „Ovaj nalog ne postoji“. Njegov profil na Linkedinu je takođe promijenjen, i sada tamo stoji „potpuno penzionisan“.

Kler Kreg, britanska patološkinja, uporedila je Jidonov tretman na Tviteru sa srednjovjekovnim društvima gdje su spaljivani jeretici. „Ne postoji drugi način da se na to gleda osim kao na spaljivanje vještica“, kazala je Kregova, koja takođe kritikuje mjere zaključavanja i testiranje na kovid-19. „Nauka se uvijek zasnivala na pitanjima i preispitivanju tih pitanja, a kada nam nije dozvoljeno da ta pitanja postavljamo onda je nauka izgubljena“.

Ona je za Rojters kazala da je razgovarala sa Jidonom nakon što je ugasio nalog na Tviteru. „Razmisliće o tome kako će doprinijeti u budućnosti“, kazala je ona.

Izvan naučnog mejnstrima ima i nobelovaca

Jidon nije jedini ugledni naučnik koji je doveo u pitanje naučni konsenzus oko kovida-19 i izrazio kontroverzne stavove.

Majkl Levit, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju, kazao je prošlog ljeta za „Stenford dejli“ da očekuje da će se pandemija u SAD završiti 2020. i da neće ubiti više od 175.000 Amerikanaca - trećinu od sadašnjeg broja - i kada se budemo osvrnuli „reći ćemo da ovo i nije bila tako strašna bolest“.

Nobelovac Majkl Levit
Nobelovac Majkl Levitfoto: Reuters

Luk Montanjer, još jedan nobelovac, kazao je prošle godine da on vjeruje da je koronavirus nastao u kineskoj laboratoriji. Mnogi eksperti sumnjaju u to, ali nema načina na koji je tu tvrdnju moguće niti dokazati niti opovrgnuti.

Levit je kazao za Rojters da su njegove projekcije povodom pandemije u SAD bile pogrešne, ali i dalje tvrdi da kovid-19 na kraju neće biti smatran kao „užasna bolest“ i da su zaključavanja „izazvala veliku kolateralnu štetu i da možda nijesu bila potrebna“. Montanjer nije odgovarao na pozive Rojtersa.

Bonus video: