Vang Ji na sastanku sa Lavrovim: Nema miješanja u unutrašnja pitanja

"Nekoliko zapadnih sila koje ne predstavljaju međunarodnu zajednicu bave se izmišljanjem laži i manipulacijama" kazao je šef kineske diplomatije

3956 pregleda 3 komentar(a)
Vang Ji i Lavrov, Foto: BETAPHOTO
Vang Ji i Lavrov, Foto: BETAPHOTO

Šef kineske diplomatije Vang Ji rekao je tokom sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom da niko ne smije da se miješa u unutrašnje poslove Kine "izmišljanjem laži i manipulacijama nekoliko zapadnih sila koje ne predstavljaju međunarodnu zajednicu", prenijela je Kineska medijska grupa (CMG).

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora u Guilinu, u regionu Guangsi Džuang na jugu Kine, Vang je pozvao na saradnju sa Rusijom u borbi protiv pandemije koronavirusa i na jačanje veza.

Vang je takođe apelovao na sve zemlje da preispitaju osnovne principe Povelje UN i da uvježbaju istinski multilateralizam kako bi izgradile zajednicu sa zajedničkom budućnošću čovječanstva.

Vang je rekao da sankcije EU prema Kini krše međunarodno pravo, a kineska vlada odlučno štiti državni suverenitet, bezbjednost i razvojne interese. Prvobitna namjera Kine o saradnji u borbi protiv kovida-19 je da razvija humanitarni duh, da omogući da se što više ljudi vakciniše i da izvuče društvo iz pandemije, rekao je Vang odgovarajući na pitanje novinara. On je dodao i da Kina i Rusija istražuju načine za promovisanje uzajamnog priznavanja zdravstvenih uvjerenja za međunarodna putovanja.

Bonus video: