traži da se izbjegnu peti uzastopni izbori

Netanjahu se uzdržao od proglašenja pobjede: Apelovao na članove rivalskih partija da mu se pridruže

Iako je izgledao umorno poslije iscrpljujuće izborne kampanje 71 -godišnji Netanjahu je pohvalio "izuzetan uspjeh" Likuda za koji se predviđa da će imati 30 i više mjesta u Knesetu

5355 pregleda 1 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu uzdržao se od proglašenja pobjede u ranim jutarnjim satima poslije jučerašnjih izbora, četvrtih za manje od dvije godine i umjesto toga apelovao na članove rivalskih partija da mu se pridruže kako bi se izbjeglo peto uzastopno glasanje.

"Jasna većina" od 120 novoizbranih članova izraelskog parlamenta, Kneseta, dijeli njegovu politiku, rekao je Netanjahu, najavivši da će u narednih nekoliko dana razgovarati sa svim poslanicima koji bi bili voljni da pomognu u izgradnji stabilne vlade.

Jedina alternativa koaliciji pod njegovim rukovodstvom bili bi još jedni izbori, ocijenio je dugogodišnji lider, prenijeli su izraelski mediji.

Dok su se glasovi brojali tokom čitave noći, izlazne ankete su pokazivale da ni Netanjahu, ni njegovi rivali nemaju jasan put do većine u parlamentu.

Poslije sličnog zastoja prije godinu dana Netanjahu, vođa konzervativnog Likuda, je ubijedio svog glavnog rivala, lidera partije centra Plavo i bijelo Benija Ganca da mu se pridruži u vanrednoj vladi jedinstva radi borbe protiv pandemije koronavirusa.

Njegov govor prošle noći, kako se čini, otvara put sličnim nastojanjima da ubijedi političke rivale da uđu u koaliciju sa njim.

Iako je izgledao umorno poslije iscrpljujuće izborne kampanje 71 -godišnji Netanjahu je pohvalio "izuzetan uspjeh" Likuda za koji se predviđa da će imati 30 i više mjesta u Knesetu.

Pošto su u 22 sata po lokalnom vremenu objavljeni prvi rezultati izlaznih anketa Netanjahu je na društvenim mrežama proglasio "ogromnu pobjedu".

Međutim, poslije se ispostavilo da je to suviše rano poslije tijesne izborne trke jer su dopunjeni rezultati pokazali da bi frakcije koje su protiv Netanjahua mogle imati još poslanika.

Lider izraelske opozicije i vođa partije centra Ješ atid, Jair Lapid je rekao da će on takođe pokušati da izgradi koaliciju da obrazuje "razumnu Vladu Izraela".

Jutros su izraelski mediji objavili da nakon 87 odsto prebrojanih glasova Netanjahu i njegovi saveznici, vjerske stranke i jedna ultradesna, nemaju većinu ni sa rivalskom desničarskom strankom Jamina, Naftali Beneta, njegovog bivšeg saveznika koja bi mogla da mu se pridruži.

Centralna izborna komisija je objavila nove podatke da Netnjahuov blok sa Jaminom ima 59 mjesta od potrebnih 61, a da je jedna partija izraelskih Arapa prešla izborni cenzus i da će imati četiri ili pet poslanika.

Šefica izborne komisije najavila je da će rezultati sa redovnih birališta biti potvrđeni i objavljeni danas popodne, ali da ima još 450.000 glasova koji se posebno broje u parlamentu.

To su glasovi vojnika, diplomata, pacijenata u bolnicama, uključući i Izraelce koji su u karantinu jer su zaraženi koronavirusom.