AstraZeneka objavila nove podatke o učinkovitosti vakcine protiv COVID-19

Saopštenje kompanije je uslijedilo nakon što je nezavisni tim stručnjaka, koji je bio zadužen za nadzor kliničkog istraživanja u SAD-u, izrazio zabrinutost zbog toga što AstraZeneka nije uključila nove podatke u ranije objavljene preliminarne rezultate istraživanja

9495 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nakon američkih kritika da su objavljeni podaci kliničkog ispitivanja vakcine zastarjeli, britansko-švedska kompanija AstraZeneka je revidirala za tri postotna boda rezultat istraživanja o učinkovitosti svoje vakcine protiv COVID-19.

Kompanija je sada objavila da je učinkovitost vakcine na nivou od 76 posto u sprečavanju simptomatskog COVID-19, umjesto 79 koliko je objavila prije nekoliko dana.

Dodala je da je vakcina i dalje sto posto učinkovita u sprečavanju teškog oblika COVID-19.

Saopštenje kompanije je uslijedilo nakon što je nezavisni tim stručnjaka, koji je bio zadužen za nadzor kliničkog istraživanja u SAD-u, izrazio zabrinutost zbog toga što AstraZeneka nije uključila nove podatke u ranije objavljene preliminarne rezultate istraživanja.

Američki institut za zdravlje nakon toga objavio je vrlo neuobičajeno saopštenje kojim je pozvao AstraZeneku da sarađuje s timom i nakon toga izda novo saopštenje.

“Spremni smo podnijeti zahtjev za hitno odobrenje u SAD-u i pripremamo se za distribuciju miliona doza širom Amerike", kazao je predstavnik kompanije Mene Pangalos.

Nova brojka rezultat je uključivanja 190 osoba koje su oboljele od COVID-19 među 32.449 ispitanika obuhvaćenih kliničkim ispitivanjem vakcine u SAD-u, Peruu i Čileu od kojih je dvije trećine primilo vakcinu AstraZeneke a trećina placebo.

Raniji podaci o učinkovitosti vakcine temeljili su se na 141 slučaju oboljelih ispitanika koji su simptome razvili do sredine februara.

Kompanija je sada dodala da je još 14 slučajeva moguće oboljelih o kojima još treba donijeti mišljenje.

Zavisno o tom mišljenju konačni postotak učinkovitosti vakcine može porasti ili smanjiti se.

Prema kompaniji učinkovitost vakcine kod starijih od 65 godina je 85 posto, no statistički raspon je između 58 i 95 posto. U kliničkom ispitivanju kod osam ispitanika pojavio se teški oblik COVID-19, no niko od tih osoba nije bio vakcinisan. U SAD-u su do sada odobrene tri vakcine protiv COVID-19 - Moderna, Pfizer/BioNTech i Johnson & Johnson.

Bonus video: