Georgieva: Potrebno dodatnih 650 milijardi američkih dolara za borbu protiv pandemije

Nova MMF-ova procjena globalnih potreba za rezervama, koja se sprovodi svakih pet godina, pokazuje jasnu potrebu za dodatnim SDR-ovima, budući da se zemlje teško bore s pandemijom koronavirusa

3288 pregleda 1 komentar(a)
Kristalina Georgieva, Foto: Shutterstock
Kristalina Georgieva, Foto: Shutterstock

Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristalina Georgieva, saopštila je da će do kraja juna predložiti podjelu novih MMF-ovih specijalnih prava vučenja (SDR) u protivrijednosti 650 milijardi američkih dolara za borbu zemalja protiv pandemije.

"Nova raspodjela SDR MMF-ovim bi zemljama članicama, od kojih su mnoge teško pogođene pandemijom koronavirusa, omogućila veliku podršku likvidnosti, ne povećavajući teret njihovog duga", kazala je Georgieva koja će predlog iznijeti MMF-ovom Izvršnom odboru.

Time bi im se oslobodila finansijska sredstva za borbu protiv pandemije koronavirusa, podršku programima vakcinacije i ostalim hitnim mjerama, prenosi SEEbiz.

"Članovi MMF-ovog odbora na sastanku u utorak dali su "široku podršku" stručnjacima te organizacije da izrade predlog o novoj alokaciji SDR-ova u protivrijednosti 650 milijardi američkih dolara, kojom bi se podmirila globalna dugoročna potreba za rezervnom imovinom", rekla je Georgieva.

Time bi MMF uputio snažan signal odlučnosti članstva da će učiniti sve što je moguće kako bi se prevladala najteža kriza od Velike depresije.

Nova alokacija SDR-ova bila bi prva nakon one u protivrijednosti 250 milijardi američkih dolara, odobrene 2009. godine, tokom globalne finansijske krize.

Ako dobiju zeleno svjetlo, dodatne rezerve, koje bi zemlje članice mogle pretvoriti u konvertibilne valute ili ih podijeliti sa zemljama kojima treba, trebalo bi da budu na raspolaganju u drugom dijelu godine.

Nova MMF-ova procjena globalnih potreba za rezervama, koja se sprovodi svakih pet godina, pokazuje jasnu potrebu za dodatnim SDR-ovima, budući da se zemlje teško bore s pandemijom koronavirusa.

Georgieva se još prije godinu počela zauzimati za podjelu novih SDR-ova, ali je predlog naišao na snažan otpor Sjedinjenih Američkih Država (SAD), najvećeg akcionara MMF-a.

Bonus video: