Makron: Zamrznuti širenja jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama

"Francuska ostaje ubijeđena da je jedino rješenje, u skladu s međunarodnim zakonom i našom dugotrajnom posvećenošću, omogućiti osnivanje dvije države koje bi živjele jedna pored druge u miru i da bi to trebalo postići pregovorima", rekao je Makron
50 pregleda 1 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.12.2017. 18:27h

Predsjednik Francuske Emanuel Makron apelovao je danas na premijera Izraela Benjamina Netanjahua da učini hrabre gestove prema Palestincima kako bi se prevazišao zastoj u mirovnom procesu.

Makron je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Parizu ujedno osudio sve napade koji su se dogodili u posljednjim satima i danima protiv Izraela.

Predložio je između ostalog zamrzavanje širenja jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama i mjere za izgradnju poverenja prema Palestinskoj upravi.

"Francuska ostaje ubijeđena da je jedino rješenje, u skladu s međunarodnim zakonom i našom dugotrajnom posvećenošću, omogućiti osnivanje dvije države koje bi živjele jedna pored druge u miru i da bi to trebalo postići pregovorima", rekao je Makron.

On je ocijenio da bi trebalo pružiti šansu miru, prenijeli su izraelski mediji, dodavši da je rekao i da je "Trampovo saopštenje o Jerusalimu prijetnja miru" i da je Francuska protiv.

Sastanak Makrona i Netanjahua bio je zakazan prije Trampovog saopštenja da priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela i planirano je da se, pored ostalog, razgovara o prijetnji Irana i statusu Hezbolaha u Libanu.

Izraelski mediji takođe podsjećaju da je Makron bio prvi evropski lider koji je pozvao Trampa i upozorio ga na potencijalne posljedice u regionu jednostranog priznanja Jerusalima kao samo izraelskog.

Makron je danas postao prvi lider koji je poslije toga primio Netanjahua.

Od četvrtka kada su počeli protesti zbog Trampove odluke poginula su četiri Palestinca u pojasu Gaze, dva u sukobima s vojnicima i dva člana islamskog ekstremističkog Hamasa u izraelskim vazdušnim udarima u odgovoru na raketnu vatru iz te palestinske enklave.

Jedan Palestinac je danas ubo nožem i zadao povrede opasne po život jednom čuvaru u Jerusalimu.

Bonus video: