Secuko Tarlou primila Nobelovu nagradu za mir i pozvala na zabranu nuklearnog oružja

Prisećajući se događaja u Hirošimi 1945. godine, kada je imala 13. godina, kazala je da je nakon eksplozije ostala pod ruševinama škole, ali da je ugledala svjetlost i polako uspjela da se bezbjedno izvuče
0 komentar(a)
Secuko Tarlou, Foto: Reuters
Secuko Tarlou, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.12.2017. 16:55h

Vodeća aktivistkinja Međunarodne kampanje za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN) Secuko Tarlou primila je danas Nobelovu nagradu za mir na ceremoniji u Oslu u ime dobitnika ICAN-a i pozvala na zabranu nuklearnog oružja.

Japanka Secuko Tarlou je preživela američki nuklearni napad na Hirošimu 6. avgusta 1945. godine. Ona je u međuvremenu otišla u Kanadu i dobila državljanstvo te zemlje.

Secuko Tarlou je uporedila cilj Međunarodne kampanje za ukidanje nuklearnog oružja sa svojom borbom da preživi napad na Hirošimu, prenjela je agencija AP.

Prisećajući se događaja u Hirošimi 1945. godine, kada je imala 13. godina, kazala je da je nakon eksplozije ostala pod ruševinama škole, ali da je ugledala svjetlost i polako uspjela da se bezbjedno izvuče.

"Sada je naša svetlost sporazum o zabrani (nuklearnog oružja)", rekla je ona.

Taj sporazum potpisalo je 56 zemalja, od kojih nijedna nije nuklearna sila, ali su ga ratifikovale samo tri. Da bi stupio na snagu potrebno je da ga ratifikuje 50 država.

Direktorka ICAN-a Beatris Fin, koja je uz Secuko Tarlou primila Nobelovu nagradu za mir, ocjenila je da, iako je sporazum daleko od ratifikacije, "ipak sada imamo nedvosmislenu normu protiv nuklearnog oružja".

"Ovo je put napred. Postoji samo jedan način da se spriječi upotreba nuklearnog oružja - zabrana i njegovo uklanjanje", kazala je Beatris Fin.

Dobitnici Nobelovih nagrada proglašeni su u oktobru, a nagrade se svake godine uručuju 10. decembra na dan smrti naučnika, industrijalca i filantropa Alfreda Nobela.

Priznanje je ustanovio Alfred Nobel (1833-1896) kako bi svake godine bile nagrađene ličnosti koje su dale značajan doprinos čovječanstvu.

Bonus video: