Nastavljeni protesti u muslimanskim zemljama protiv Trampove odluke

Američka odluka je izazvala proteste na cijelom Bliskom istoku, a i šire, jer se smatra otvorenim svrstavanjem uz Izrael
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2017. 11:24h

Oko 10.000 ljudi protestovalo je danas ispred ambasade SAD u glavnom gradu Indonezije, Džakarti, osuđujući odluku predsjednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela. Slični protesti, koje je uglavnom orgnizovala Islamiska partija prosperiteta pravde, PKS, održani su i u drugim gradovima te najmnogoljudnije muslimanske zemlje.To su treći i najveći protesti u Indoneziji od kako je Tramp u četvrtak objavio svoju odluku. Predsednik Indnonezije Džoko Vidodo oštro je osudio Trampov potez.

U Džakarti su demonstranti nosili transparente s natpisima "Ambasado SAD napolje iz Al Kudsa (Jerusalima)", "Slobodan Jerusalim i Palestinci", kao i "Mi smo s Palestincima".

Obučeni u tradicionalnu islamsku bijelu odjeću, demonstranti su takođe nosili indonežanske i palestinske zastave, a u pisanom saopštenju partije je navedeno da je Trampova odluka "oblik poniženja i provokacije muslimana širom svijeta".

Desetine Libanaca i palestinskih demonstranata sukobili su se u međuvremenu s bezbjednosnim snagama ispred ambasade SAD u Bejrutu zbog Trampove odluke da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Demonstranti su se okupili na nekoliko stotina metara od ambasade, gdje su palili slike Trampa, američke i izraelske zastve, kao i gomile đubreta. Bacali su kamenice, a bezbjednosne snage su ih rastjerivale suzavcem i vodenim topovima.

Američka odluka je izazvala proteste na cijelom Bliskom istoku, a i šire, jer se smatra otvorenim svrstavanjem uz Izrael. U Libanu živi oko 450.000 palestinskih izbeglica, što je deset procenata stanovništva te zemlje.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je u međuvremenu da je spreman da brani Trampovu odluku. Odlazeći na diplomatsku misiju u Pariz i Brisel, on je kasno sinoć rekao da će Izrael "predstaviti istinu bez straha i visoko uzdignute glave".

Galerija

Bonus video: