SAD i još 13 zemalja sumnja u studiju SZO i Kine o mogućem porijeklu koronavirusa

Te države su izrazile podršku stručnjacima i osoblju SZO, pozdravljajuči njihov "neumoran rad" na okončanju pandemije i razumijevanju njenog porijekla kako bi se spriječilo da se pandemija ponovi

8384 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države (SAD) i još 13 država izrazilo je sumnju u studiju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o mogućem porijeklu koronavirusa u Kini, ukazujući na kašnjenje i nedostatak pristupa uzorcima i podacima.

Zajednička studija SZO i Kine o porijeklu novog koronavirusa objavljena u utorak, kaže da je prenos virusa sa slijepih miševa preko neke druge životinje na ljude najizgledniji scenario i da je curenje virusa iz laboratorije "izuzetno malo vjerovatno".

Studija zahtijeva dalje proučavanje, a generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus je rekao da su sve hipoteze otvorene.

Po objavljivanju studije, Stejt department je rekao da 14 država traži podsticaj za sprovođenje druge faze ispitivanja i ukazao je na potrebu daljih studija na životinjama "kako bi se utvrdio način prenošenja virusa na ljude".

Te države su izrazile podršku stručnjacima i osoblju SZO, pozdravljajuči njihov "neumoran rad" na okončanju pandemije i razumijevanju njenog porijekla kako bi se spriječilo da se pandemija ponovi.

Ali, rekli su da je studija "znatno kasnila i da je nedostajao pristup potpunim, originalnim podacima i uzorcima".

Kritičari kažu da je vlasti Kine trebalo predugo da tek počtkom ove godine pusti u zemlju tim stručnjaka koji je sazvala SZO.

Stejt department je rekao da su tu zajedničku izjavu objavile Australija, Velika Britanija, Kanada, Češka, Danska, Estonija, Izrael, Japan, Letonija, Litvanija, Norveška, Slovenija i Južna Koreja.

Bonus video: