Kozmetičke promjene neće osnažiti SZO

U listovima među kojima su britanski „Dejli Telegraf“, francuski „Mond“, španski „Pais“, 25 svjetskih vođa ukazali su da je potreban ugovor sličan onom postignutom poslije Drugog svjetskog rata za izgradnju prekogranične saradnje

4322 pregleda 2 komentar(a)
Svijet mora biti spreman za novu pandemiju: Tedros Adanom Gebrejesus, Foto: Reuters
Svijet mora biti spreman za novu pandemiju: Tedros Adanom Gebrejesus, Foto: Reuters

Više od 20 šefova država i globalnih saveza pozvali su juče, u uvodniku objavljenom u listovima širom svijeta, na postizanje međunarodnog ugovora o pandemiji radi suočavanja sa budućim zdravstvenim krizama i zaštitu budućih generacija.

Međutim, oni nijesu detaljno objasnili kako bi takav ugovor u realnosti mogao primorati države da više sarađuju.

U listovima među kojima su britanski „Dejli Telegraf“, francuski „Mond“, španski „Pais“, 25 svjetskih vođa ukazali su da je potreban ugovor sličan onom postignutom poslije Drugog svjetskog rata za izgradnju prekogranične saradnje.

„Tada su se poslije razaranja dva svjetska rata političke vođe okupile da izgrade multilateralni sistem. Ciljevi su bili jasni - da se okupe zemlje da se odagnaju iskušenja izolacionizma i nacionalizma i da se rješavaju izazovi što je moguće samo zajednički u duhu solidarnosti i saradnje - odnosno mira, prosperiteta, zdravlja i bezbjednosti”, navode potpisnici među kojima su i šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, njemačka kancelarka Angela Merkel, italijanski premijer Mario Dragi i britanski lider Boris Džonson.

Lideri su predložili „novo kolektivno obavezivanje“ u cilju jačanja sistema pripravnosti i odgovora kroz ustav zdravstvene agencije UN.

„Svijet sebi ne može priuštiti da čeka da se pandemija završi kako bi počeo sa planovima za narednu“, kazao je Tedros na konferenciji za novinare.

On je istakao da će ugovor pružiti „okvir za međunarodnu saradnju i solidarnost“ i pozabaviti se pitanjima poput sistema nadzora i odgovora na epidemije.

Međunarodne regulative koje se odnose na zdravlje i koje je implementirala SZO već postoje, ističe agencija AP.

Međutim, bez ovlašćenja za sprovođenje regulativa zvaničnici SZO nemaju načina da primoraju države da ih se pridržavaju.

Mada je šef SZO podržao ugovor, zvanični pregovori još nijesu počeli, kazale su diplomate za Rojters. Tedros je na jučerašnjoj konferenciji za novinare kazao da će se ugovor pozabaviti problemima na koje je ukazala pandemija kovida-19.

Nacrt rezolucije o pregovorima bi mogao biti predstavljen na godišnjem ministarskom sastanku 194 članice SZO u maju.

Stiven Solomon, zadužen za pravna pitanja u SZO, kazao je da predloženi ugovor o pandemiji treba da odobre poslanici u državama učesnicima. „Pojedinosti o sprovođenju će biti prepuštene na odlučivanje državama članicama“, kazao je Solomon.

Đan Luka Burći, bivši pravni savjetnik SZO, opisao je predlog kao „veliko rješenje“ koje podrazumijeva razmjenu informacija, pripravnost i reakciju, rekavši da cijeli koncept izgleda kao „novogodišnja jelka“.

„Međutim, po mom mišljenju, rizik je u tome što se na ovaj način skreće pažnja sa instrumenata koje imamo - a to su postojeće međunarodne zdravstvene regulative“, kazao je Burći.

On smatra da će te regulative biti samo „kozmetički uljepšane, a suštinski ostati slab instrument“.

Mada je 25 potpisnika komentara pozvalo na „solidarnost“ i veću „društvenu posvećenost“ nema naznaka da će bilo koja zemlja uskoro promijeniti svoj pristup odgovoru na pandemiju. Lideri Kine, Rusije, Sjedinjenih Država, Japana, Indije i Brazila nijesu potpisali saopštenje.

Solomon iz SZO je kazao da bi se ugovor o pandemiji takođe mogao baviti temama poput razmjene tehnologije za proizvodnju i nabavku vakcina, ali nije pružio detalje o tome kada bi se to moglo dogoditi.

Tedros je prošle nedjelje pozvao bogate države da odmah doniraju 10 miliona vakcina protiv kovida-19 kako bi imunizacija mogla početi u svim državama tokom prvih 100 dana godine.

Nijedna država do sada nije javno ponudila da podijeli vakcine. Od preko 459 miliona vakcina koje su date na globalnom nivou, većina je u svega 10 država - a 28 odsto u samo jednoj. SZO nije imenovala te države.

SZO je na meti kritika zbog postupanja tokom pandemije, a administracija Donalda Trampa ju je optuživala da je pomogla Kini da sakrije razmjere epidemije, što ova agencija poriče.

Bonus video: