Fajzerova vakcina efikasna i protiv južnoafričkog soja

U Južnoj Africi nije primijećen nijedan slučaj kovida-19 kod osoba vakcinisanih tokom treće faze ispitivanja u okviru koje su učesnici praćeni šest mjeseci nakon dobijanja druge doze vakcine

7527 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Laboratorije Fajzer i Biontek saopštile su danas da je njihova vakcina veoma efikasna i protiv južnoafričkog soja koronavirusa, navodeći zaključke kliničkih ispitivanja u Južnoj Africi.

U Južnoj Africi nije primijećen nijedan slučaj kovida-19 kod osoba vakcinisanih tokom treće faze ispitivanja u okviru koje su učesnici praćeni šest mjeseci nakon dobijanja druge doze vakcine, precizira se u saopštenju laboratorija.

U ispitivanju je učestvovalo "800 osoba, zabilježeno je devet slučajeva kovid-19, svih iz placebo grupe, što ukazuje da je vakcina efikasna 100 odsto", objašnjavaju Fajzer i Biontek.

"Prvi klinički rezultati pokazuju da vakcina može da efikasno zaštiti od sadašnjih varijanti, što je važan faktor za postizanje kolektivnog imuniteta i okončanje ove pandemije po svjetsku populaciju", objašnjava Ugur Sahin, izvršni direktor i suosnivač kompanije Biontek.

Kod 46.307 učesnika u trećoj fazi u više zemalja, vakcina je pokazala efikasnost od 91,3 odsto, navode laboratorije.

Od 927 simptomatskih slučajeva kovida-19 u studiji, 850 slučajeva je iz placebo grupe, a 77 slučajeva iz vakcinisane grupe.

Fajzer i Biontek planiraju da u ovoj godini proizvedu 2,5 milijardi doza vakcine.

Bonus video: