ŽELE GARANCIJE ZA SIGURNOST

Lavrov: Pjongjang želi direktne pregovore s Vašingtonom

Ruski šef diplomatije je naveo da je želju Sjeverne Koreje prenio američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu, kada su se ranije danas sastali na marginama konferencije u Beču
1 komentar(a)
Sergej Lavrov, Reks Tilerson, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Reks Tilerson, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2017. 21:05h

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tvrdi da Sjeverna Koreja želi direktne pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama, kako bi zatražila garancije za svoju sigurnost od Vašingtona, a istovremeno je poručio da je Rusija spremna u tim pregovorima posredovati.

Lavrov je naveo da je želju Pjongjanga prenio američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu, kada su se ranije danas sastali na marginama konferencije u Beču, javlja Rojters, pozivajući se na ruske novinske agencije.

"Mi znamo da Sjeverna Koreja iznad svega želi razgovarati sa SAD o garancijama za svoju sigurnost. Spremni smo to podržati i učestvovati u posredovanju u takvim pregovorima. Naše američke kolege, uključujući Reksa Tilersona, čule su to", rekao je šef ruske diplomatije, prenosi Interfaks.

Lavrov je, takođe, poručio svom američkom kolegi Tilersonu da je američki pritisak na ruske diplomate i medije neprihvatljiv, saopštilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

"To uključuje i pokušaje vrbovanja u američke obavještajne službe", navodi Ministarstvo vanjskih poslova riječi Lavrova upućene Tilersonu na marginama sjednice OSCE-a u Beču, prenosi Rojters.

Preporučujemo za Vas