Dvije rakete ispaljene na Izrael pale u pojas Gaze

Rakete su ispaljene dok su trajali neredi na Zapadnoj obali, istočnom Jerusalimu i samom pojasu Gaze u znak protesta zbog saopštenja predsjednika SAD Donalda Trampa da priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela
74 pregleda 1 komentar(a)
Hezbolah, Foto: Reuters
Hezbolah, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2017. 19:24h

Dvije rakete ispaljene večeras u pravcu Izraela pale su u pojas Gaze, javili su izraelski mediji.

Sirene za raketnu uzbunu oglasile su se u gradu Aškelonu na jugu Izraela i izraelskim zajednicama sjeverno od pojasa Gaze. Granica te palestinske teritorije na obali Sredozemnog mora je uglavnom mirna nakon razornog rata s Izraelom 2014. godine, a sukobi izbijaju samo sporadično, navodi AP.

Rakete su ispaljene dok su trajali neredi na Zapadnoj obali, istočnom Jerusalimu i samom pojasu Gaze u znak protesta zbog saopštenja predsjednika SAD Donalda Trampa da priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela.

U Jerusalimu živi skoro 900.000 judi, ukjučujući 300.000 Palestinaca.

Izrael je preuzeo kontrolu nad istočnim dijelom grada u kome se nalaze sveta mjesta tri monoteističke religije, osvojivši ga od Jordana u ratu 1967. Taj dio Jerusalima Izrael je kasnije anektirao.

Međunarodna zajednica to nikada nije priznala i sve strane ambasade nalaze se u Tel Avivu, ali uprkos tome, Izrael je proglasio čitav Jerusalim svojom vječnom prijestonicom.

Palestinci, međutim, namjeravaju da u istočnom Jerusalimu proglase glavni grad svoje buduće države.

Bonus video: