Sud zatražio hapšenje bivše predsjednice Argentine

Fernandez i ostali optuženi su više puta odbacili odgovornost za zataškavanje u vezi najgoreg terorističkog napada u istoriji svoje zemlje, na Argentinsko-izraelski centar za saradnju u Buenos Airesu 1994. kada je poginulo 85 ljudi, a stotine su ranjene
0 komentar(a)
Kristina Fernandez, Foto: Reuters
Kristina Fernandez, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2017. 16:31h

Federalni sudija je danas zatražio od Senata - gornjeg doma Parlamenta Argentine da dozvoli hapšenje i suđenje bivšoj predsjednici Kristini Fernandez.

Ona je optužena za izdaju i navodno zataškavanje uloge Irana u bombaškom napadu na Jevrejski centar 1994.

Kazna za izdaju je 10 do 15 godina zatvora, a za zataškavanje šest godina.

I Fernandez i ostali optuženi su više puta odbacili odgovornost za zataškavanje u vezi najgoreg terorističkog napada u istoriji svoje zemlje, na Argentinsko-izraelski centar za saradnju u Buenos Airesu 1994. kada je poginulo 85 ljudi, a stotine su ranjene.

Istraga je povezala nekadašnje iranske zvaničnike s tim bombaškim napadom, ali je Iran odbacio navode o vezama s napadom i odbio da izruči osumnjičene.

Sudija je od poslanika tražio da ukinu imunitet od gonjenja koji Fernandes uživa pošto je prošle nedjelje položila zakletvu kao senatorka. Ona je bila predsjednica od 2007. do 2015.

Istovremeno, naređeno je hapšenje nekoliko saradnika i pomoćnika Kristine Fernadez, dok je nekadašnji ministar spoljnih poslova Ektor Timerman u kućnom pritvoru.

Bonus video: